Најновије

ВУЧИЋ: Даћу све од себе да решимо Косово...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да га не погађају напади на њега по неким медијима и на Западу и у Русији, јер то показује да Србија има свој, чврст став и да нико не може да нам "лупа шамаре" или да нам "лупа чрвге".

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, одговарајући на питања на ТВ Хепи, међу којима и то да ли сматра да ће Русија "показати нервозу" како се приближава решење питања КиМ, јер тиме губи "своју карту", рекао да је Русија по том питању имала коректан однос, односно став да ће пратити политику Србије, те да је до сада увек било тако.
Он је подсетио да је приликом покушаја усвајања Резолуције у СБ УН, која је ишла на штету Србије, замолио председника Русије Владимира Путина да стави вето, што се и догодило.
На питање да ли се таква велика услуга некако наплати и да ли је нешто морао да обећа због подршке коју је, каже Јакшић, добио пред изборе, Вучић је рекао да не сматра да је добио никакву подршку, "ни затворену, ни отворену…".
Приметио је да чита глупости свакакве сваког дана, попут оне да ће Руси да отворе базу на Копаонику, а Американци у Панчеву.
Како је рекао, велике силе имају свој интерес, све их поштујемо, а на нама је да гледамо "да се провучемо и сачувамо да нас њихова велика шапа не поклопи".

Нисам оптимиста у вези са Косовом, више волимо митове

Вучић је рекао да би Србија могла да доспе до пуноправног чланства у ЕУ већ 2023, а не би искључио могућност да то буде и 2022. године, уколико решимо односе са Приштином, ако то за Европску унију буде "услов свих услова" за наше напредовање ка ЕУ.
Он је нагласио да се Србија јасно налази на свом европском путу, а да ће чувати своје традиционално пријатељство са Руском Федерацијом.
"Да ли сам велики оптимиста по питању решења косовског чвора…?", запитао је председник Вучић и одговорио да није претерани оптимиста, јер, како је приметио, пре свега у Приштини не постоји никаква воља за компромисом, али исто тако ни у великом делу српске јавности.
"Ми више волимо да имамо митске пројекције прошлости и не волимо рационалан однос према Србији", рекао је Вучић.
Он је, међутим, поручио да ће дати све од себе да ми рационалнно сагледамо шта највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо…
"Даћу све од себе, иако ћу знати да би ми то био крај политичке каријере", поручио је.
Како је додао, свој став и како он види решење косовског питања изнеће, каже, након што саслуша све друге који учествују у дијалогу о том питању, те напоменувши да очекује још да се изјасне и САНУ и цивилни сектор…
Одговарајући на питања о спољнополитичком положају Србије рекао је да почиње да се назире да Балкан постаје кључни полигон за велике силе, те да је маневарски простор за деловање веома сужен и да никада није био мањи.
"Ходамо по веома танкој жици, али и даље ходамо", објаснио је он у вези политике Србије да има добре односе са свима, мада, како је приметио, неоспорно је да постоје интересне сфере великих сила.
Поручио је да имамо своју земљу и да можемо на рационални начин да говоримо шта је наша политика, те да нисмо сасвим немоћни.

Без договора са Србијом нема столице за Косово у УН

У оваквим условима политичке поларизације и постојања мултиполарног света не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у УН, осим договора са Србијом у којем она мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена, рекао је Вучић.
На питање Соње Бисерко шта је то "нешто", Вучић је рекао да не жели о томе да говори сада, већ ће то учинити у марту или априлу.
"А што се тиче оних који мисле да је довољно да притиснете Србију и да кажете — ви морате да прихватите све, зато што је интерес јужног крила НАТО-а… Ја вам кажем да ме баш брига чији је то интерес. То није интерес Србије", подвукао је Вучић.
Остварују се Туђманове опсесије под заштитом НАТО-а. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Људи су богатство ове земље
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА