Најновије

ДОДИК ОСУДИО БАКИРОВО ПОНАШАЊЕ: Изетбеговић нервозан, следи очеву политику!

Председник РС Милорад Додик оштро је данас критиковао непримерено понашање Бакира Изетбеговића у Београду и истакао да је очигледно да политика стабилности коју Србија води у региону нема партнера у Сарајеву.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Наиме, мало је фалило да дође до озбиљног скандала на конференцији за медије након састанка председника Србије Александра Вучића са члановима Председништва БиХ. На састанку са Бакиром Изетбеговићем, Драганом Човићем и Младеном Иванићем договорено је да се изађе са заједничким ставом по питању односа БиХ према независности Косова. - Изетбеговић је на састанку говорио о томе како он можда лично мисли да БиХ можда треба да призна независно Косово, али да то није рекао на такав начин и да су медији лоше интерпретирали његову изјаву и изврнули је. Онда је договорено да БиХ неће мењати свој став, односно да неће то учинити све док Србија не буде променила свој став - каже извор који је присуствовао састанку Онда су учесници састанка договарали са чим ће изаћи пред новинаре. - Драган Човић је три пута питао Изетбеговића да ли се слаже да кажу да се став БиХ не мења и да је спољнополитичка одлула да тако остане све док Србија остане при свом ставу. Изетбеговић сва три пута одговорио потврдно - наводи извор. На конференцији је, међутим, дошло до потпуног обрта. Након што је Човић рекао новинарима оно што је иза затворених врата договорено, огласио се и Бакир Изетбеговић, који је покушао да га прекине. Човић га је онда замолио да га "пусти да заврши". Након што је завршио, Изетбеговић је иако није требало, јер није било предвиђено, рекао да ће се о ставовима БиХ одлучивати у Сарајеву, истакавши да ће се посебно узимати у обзир оно што мисле и суседи, али и ЕУ. Вучић и Човић су се погледали, насмејали после чега је председник Србије кратко рекао: "Ето видите како се ми договарамо". "Тај догађај данас говори о томе колико је Бакир Изетбеговић следбеник политике свога оца, која је јасно дефинисана у Исламској декларацији, коју је Алија давно написао", рекао је Додик.
"Зато Изетбеговић показује своју нервозу и очигледно не жели да одржи конзистентним ниједан договор који би могао да се постигне у сарадњи са Србијом", сматра председник РС.
"Србија остаје, и данас је то показано од председника Вучића, земља регионалне стабилности, земља која уважава регион и на тај начин своје капацитете усмерава на додатну стабилизацију. Али очигледно да у БиХ таква политика Србије нема партнера", оцењује Додик.
Он истиче и да понашање Изетбеговића говори о томе колико је БиХ неорганизована држава и како функционисе у процесу одлучивања.
"У сваком случају непримерен је потез Изетбеговића, да на конференцији за новинаре ингнорише резултате договора постигнуте на непосредно завршеном састанку", рекао је Додик.
Додик каже да је уверен да председник Вучић није ни очекивао другачије његово понашање, што је "мени, наравно, познато".
"Изетбеговић је другачији данас, јер није чекао да се врати у Сарајево, него је то урадио на самој конференцији у Београду, што даје другу димензију односа", рекао је Додик истакавши да то само показује да је БиХ немогућа земља, што је већ свима познато.
Нажалост, додао је, ми који тамо живимо приморани смо да "живимо туђе фрустације". Прочитајте ОВДЕ како ће демаркација Косова и Црне Горе утицати на евентуално рушење Харадинајеве владе? Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: Никакве користи немамо од БиХ.

Бонус видео

Иванић за Дојче Веле: Нема признања Косова.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА