Најновије

ФЛОТА МОДЕРНИХ ТРАНСПОРТЕРА: Путин и Вучић уговарају набавку хеликоптера "МИ 17"

Куповина још шест транспортних хеликоптера „ми-17“ биће једна од тема разговора председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина средином децембра у Москви.

Путин и Вучић (Фото: РИА)

На тај начин Србија и Русија би могле да наставе успешну сарадњу у сфери наоружања пошто су два хеликоптера „ми-17“ претпрошлог лета већ стигла из Москве у Београд и коштала са извесним олакшицама 25 милиона евра. Како је рекао Вучић, ради се о изванредним хеликоптерима, најтраженијим на свету.
Сајт “Рособоро­но­експорта“, руске фирме за извоз наоружања, описује ову летелицу као модернизовану верзију познатог транспортног хеликоптера „ми-8“ који има долет 675 километара или 1.180 километара са додатним резервоарима. Максимална брзина је 250 километара на сат, а крстарећа од 220 до 230 на сат.
- Може да буде наоружан ракетама и топом. Носи ненавођене ракете калибра 80 милиметара у контејнеру са 80 ракета. Може да носи и топ калибра 23 милиметра у контејнеру са 250 метака. Има оклопљену кабину - наводе у овој фирми.
Хеликоптер „ми-17“ има погоне на два мотора снаге по 2.200 коњских снага.
- Има прилагођену командну таблу и осветљење кабине тако да се њиме може пилотирати и уз помоћ наочара за ноћно осматрање, што омогућава летење у потпуном мраку, чак и на малим висинама. Посебно је прилагођен за планинске крајеве са разређеним ваздухом, као и за употребу при екстремно високим температурама. Има савремен систем сателитског навођења - кажу у “Рособороноекспорту” и додају да посаду хеликоптера чине три члана.
Уредник портала “Танго сикс” Петар Војиновић поздравља набавку нових хеликоптера.
- Очигледно овај тип остаје најбитнији транспортни хеликоптер у војсци и дугорочно. Уз нове „Ербасове“ хеликоптере Х145М и флоту „Газела“, вертикални транспорт војске биће на завидном нивоу - наглашава Војиновић.

Из Москве аранжман за Азотару и МСК

Поред нових шест хеликоптера, из Русије би могао да стигне и подстрек за боље пословање Азотаре и МСК чија је база гас. То ће, како је открио Вучић, бити још једна тема разговора са Путином.
- Покушаћемо да направимо и добре аранжмане, да мало обрадујемо раднике у Азотари и МСК, обично сам строг према њима. Свакако ћу са Путином разговарати о томе - истакао је Вучић.
Како каже, након посете Русији можда ће се нешто конкретније знати и у вези са Турски током, пројектом гасовода којим би руски гас стизао до Балкана.

Откривамо како ће изгледати ремонт српских мигова

Текући ремонт шест руских "мигова 29" који су недавно стигли у Београд биће завршен до краја следеће године, док ће се продужење века за још 10 година свих десет ловаца Војске Србије одвијати постепено од 2018. до 2021.
Крвник Тачи опет провоцира, Змија поново ударио на Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Путин - о пријатељству и подршци
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА