Најновије

КОНФУЗИЈА ОКО ГРАНИЦЕ: Демаркација са Црном Гором руши Харадинајеву владу?

Аналитичари сматрају да би различити ставови странака и институција власти око Споразума о демаркацији са Црном Гором могли да угрозе стабилност владе Косова.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Конфузија је настала владином одлуком да косовском парламенту достави актуелни Споразум о демаркацији са Црном Гором, који не подржава премијер Рамуш Харадинај, а ту је и нови извештај нове владине комисије која констатује да је тај споразум на штету Приштине.
Доминантна чланица владајуће коалиције, Демократска партија Косова, најављује да ће њени посланици у парламенту гласати за ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором, док су друге две чланице владајуће коалиције, Харадинајева Алијансе за будућност Косова и Иницијатива Косова, најавиле да ће њихови посланици бити против. 
Политолог, Рамуш Тахири, изјавио је да ће супротстављени ставови партнера владајуће коалиције довести у питање опстанак ове коалиције. "Разлике између коалиционих партнера биће очигледне на гласању. Иако интересовање партнера остаје или ће наставити да ко-владају или не. Један од разлога је разграничење или означавање граничне линије, али то није главни разлог. То може бити само узрок", рекао је Тахири. 
Артан Мухаџири, политички аналитичар, за Радио Слободна Европа каже да ће, уколико Харадинајева влада не превазиђе проблем демаркације са Црном Гором, имати велики морални проблем да настави да влада. "Једна ствар мора бити јасна, а то је да проблем демаркације не може остати или мора бити решен или наћи алтернативу. Харадинајева влада се неће усудити да каже да је против овог формата разграничења, јер ће имати велике проблеме унутар владајуће коалиције али и у вези са медјународним партнерима, а да би оправдала свој опстанак нема идеју како да се носи са проблемом раздвајања". 
Подсећа се, међуитм, да је Харадинај већ рекао да ће посланици његове странке гласати против ратификације Споразума о демаркацији са Црном Гором, који је потписан крајем августа 2015. у Бечу. 
Различите изјаве у вези са овим питањем настављене су и данас, па тако председник парламента Кадри Весељи, лидер Демократске партије Косова, изјавио је да питање границе са Црном Гором, треба да се заврши. "Оставите тај мрак са врховима брда, који ... Не желим да се зауставимо тамо. Ми наносимо штету независности и суверености државе", рекао је Весељи. 
Аналитичар Тахири упозорава да је Харадинајева влада у кризи из које ће тешко изаћи. Он је уверен, наиме, да без обзира да ли ће неко бити против или за ратификацију споразума о демаркацију са Црном Гором током дебате у парламенту биће, каже, постављено и питање поверења владе. 
Аналитичар Мухаџири сматра да су три странке удружене у владајућој коалицији погрешиле од самог почетка када су ушле у коалицију без визије како решити главни проблем, који у сваком тренутку може да угрози коалицију. Сада, каже, за то нема изговора.
"Плашим се да ћемо у многим стварима имати различите ставове, а за то кривац није Србија већ Босна и Херцеговина", рекао је Иванић и предвидео да ће разговори бити оптерећени непостојањем унутрашње сагласности, не само у вези с питањима која се тичу односа с Београдом, већ многим питањима која су годинама нерешена.
Прочитајте ОВДЕ како ће руски савез ударити на убице опијумом, а један крак пута дроге из Авганистана води на Косово и Метохију. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косовари са границе: Не могу лењиром повлачити линије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА