Најновије

НИКО НЕ КОНТРОЛИШЕ БУЏЕТ БИА: Добиће 5,3 милијарде динара, али се не зна на шта ће трошити

Предлог Закона о буџету сваке године предмет је скрупулозне анализе политичких партија, организација цивилног друштва и грађана, а ове године посебну пажњу привукла је ставка којом се за БИА издваја 5,3 милијарде динара.

БИА (Фото: Bia.gov.rs)

Ова ставка за разлику од осталих није ближе дефинисана. Нема никаквих назнака како ће тај новац бити да буде коришћен. Момир Стојановић, бивши директор ВБА и председника скупштинског одбора за контролу служби безбедности у прошлом сазиву парламента каже да тако треба да буде.
"Када би се буџет БИА детаљно разлагао дошло би се у опасност да се одају поверљиве информације. Стојановић је упозорио да би, рецимо, преко износа за плате могло да се израчуна колико запослених има БИА. Али, према његовим речима, "то што подаци о буџету БИА не треба да буду доступни јавности не значи да не треба да буду контролисани. Посао контроле буџета БИА треба да обављају посланици скупштинског Одбора за контролу служби безбедности".
Стојановић је указао да "од како је формиран нови сазив скупштине тај одбор постоји само на папиру". Нема извештаја скупштини и као да постоји прећутни договор да се службе не контролишу.
"На жалост дошли смо у ситуацију да службе контролишу скупштински одбор уместо да буде обрнуто", каже Стојановић.
За капиталне пројекте БИА наредне године ће се издвојити 271 милион али се не наводи о каквим пројектима је реч. На истом месту стоји да ће се за исте сврхе у 2019. години издвојити 301 милион.
Посланик ДС Радослав Милојичић изјавио је да седница Одбора за контролу служби безбедности о буџету није одржана и да је његов рад обесмишљен.
Прочитајте ОВДЕ за колико је повећан војни буџет Србије и на шта ће се све потрошити?
Извор: Курир/Фонет/Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта ради државна безбедност?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА