Најновије

ПАЛЕСТИНА ГОРИ: "Три дана гнева" због Трамповог плана за Јерусалим

Стотине Палестинаца изашло је на улице Појаса Газе као одговор на очекивану одлуку председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа да призна Јерусалим као израелску престоницу.

Протести у Гази, архивски снимак (Фото: Јутјуб)

Због тога су палестински лидери позвали на три дана гнева у знак протеста на одлуку америчког лидера. Велики број Палестинаца био је на улицама града Газе. Носили су транспаренте против Трампа, неколико сати пре његове декларације којом би се и Америчка амбасада изместила из Тел Авива у Јерусалим.
Амерички и светски званичници изразили су забринутост због могућег насиља и одмазде које би такав чин изазвао. Трамповој намери опире се одељење за Блиски исток у Стејт департменту, као и бројни амерички амбасадори у том делу света верујући да ће се због тога погоршати безбедносна ситуација.
Америчке обавештајне процене говоре да би тај потез могао изазвати одмазду против Израела и америчких интереса у том подручју.
Палестинске организације назвале су Трампову политику "политичком уценом која ће га онемогућити да постигне резултате у региону.
У заједничком саопштењу палестинске "националне и исламске снаге" најавиле су протесте и позвале свој "народ у Израелу и широм света да се окупи у градским центрима и израелским амбасадама и конзулатима с циљем да изрази општенародни гнев".
Уједно се позива на хитне састанке исламских земаља како би се нагласило одбацивање америчких потеза у Јерусалиму. Абас ће наставити да позива светске челнике да би спречио корак који сматра неприхватљивим.
Прочитајте ОВДЕ шта су Руси рекли о Трамповој најави?
Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израел и Палестина: Колико је одржива идеја о две државе?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА