Најновије

ХОЈТ БРАЈАН ЈИ НАМ ОПЕТ ДЕЛИ ЛЕКЦИЈЕ: Оно што сам рекао у Београду је политика САД, нема седења на две столице!

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је да је интерес Америке у региону да се земљама помогне да се приближе свом циљу - просперитету, демократској, стабилној будућности и интегрисању са остатком Европе

Ји и Вучић (Фото: Јутјуб)

Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађане региона, посебно за младе, рекао је Хојт Брајан Ји у интервјуу за Н1 Сарајево.
Говорећи о поруци коју је недавно изрекао у Београду, о седењу Србије "на две столице", Хојт Брајан Ји је рекао да земље које желе да постану чланице Европске уније, НАТО или било које друге међународне организације, морају убедити лидере и чланове тих организација да су заиста посвећене томе да им се придруже.
- Мој савет било којој земљи би био да донесу стратешку одлуку да ли ће се придружити, то је суверено право сваке земље. А кад се одлука о придружењу донесе, да учине све што је могуће да убеде оне који треба да одлуче о томе да су спремни да задовоље све неопходне услове - рекао је он.
Хојт Брајан Ји објашњава да све што је говорио на конференцији у Београду јесте рефлексија америчке политике.
- О њој не одлучују појединачне дипломате, о њој се одлучује у Вашнгтону. У овом случају америчка влада чврсто подржава аспирације Србије ка Европској унији - објашњава он.

Према његовим речима, САД имају интерес да Србија настави да иде ка Западу и Европи и додаје да желе да помогну Србији на том путу.
- То нису само речи, то су наши програми помоћи, то су партнерства са Србијом. Дакле, не само морална подршка, већ и конкретна помоћ. Наше су везе чврсте са Србијом - рекао је Хојт Брајан Ји.
Подсетимо, пре неколико дана на конференцији "Надолазећа олуја? Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности" поручио је и да политика стратешког стрпљења на Балкану не функционише и да треба редефинисати партнерства у том региону.
- Партнерства би требало да буду двосмерна - уз очекивање да међународна заједница пружи финансијску, техничку, моралну и другу врсту помоћи, а да лидери у региону испуне своје обавезе - рекао је Ји.
Додао је да ће САД помоћи тамо где су пожељне.
- Верујемо да постоји улога за САД, да можемо да дамо позитиван допринос и то ћемо радити - истако је Ји. Зашто по Јови Бакићу много политичаре у Србији треба ухапсити сазнајте ОВДЕ. Снимак НАТО конвоја ком се смеје цела Русија погледајтеОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је Вучић рекао пре месец дана након састанка са Хојт Јиом:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА