Најновије

СКУПЉА КАФА ПОСЛЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Треба напунити државни буџет, па креће наплата акцизе, а поскупеће и...

У јеку новогодишњих празника, први удар по џепу у новој, 2018. години осетиће сви љубитељи кафе, када би цена овог производа могла да поскупи за преко 100 динара по килограму.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

То значи да, уколико сте за паковање од 200 грама кафе издвајали 220 динара, од јануара ове године то задовољство ће вас коштати 242 динара. Иако су измене Закона о акцизама ступиле на снагу још у јануару ове године, сама примена ове одредбе одложена је за наредну. Тако ће с првим даном нове године акциза на свежу кафу бити 85,75 динара по килограму, а 107,18 по килограма на пржену. Минула година свакако није била повољна за овај црни напитак јер се скроман род у Бразилу и Вијетнаму, који су уједно и највећи произвођачи на свету, услед лоших климатских услова одразио на цене кафе на светском тржишту. То је, према речима економисте Саше Ђоговића, резултирало тиме да је, гледајући октобар ове и прошле године, цена групације чај/кафа/какао порасла за 8,9 одсто у корист 2017.
- Јасно је да ће се цена кафе повећати. На овогодишњи раст цене за 8,9 одсто на целу групацију утицала је доминантно кафа - оцењује овај сарадник Иниститута за тржишна истраживања.
Међутим, поскупљење кафе неће утицати на куповину тог производа, али да се може очекивати да ће процветати улична, нелегална продаја, закључује Ђоговић.
- Ово је свакако згодна ситуација за пораст промета кафе на црно и то на пијацама где ће се у кафу стављати неки други адитиви и сурогати. Ту ће бити мање кафе, а сама кафа ће бити слабијег квалитета, па ће потрошачи који су истањених буџета куповати ту кафу. Инспекцијски органи тада треба добро да одраде свој посао - упозорава Ђоговић.
Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача објашњава да ће кафа поскупети најмање за износ саме акцизе.
- Ако акциза на пржену кафу по килограму износи 107,18 динара, треба знати да ће за толико бити повећана малопродајна цена овог производа. Наравно, од саме акцизе трговац неће зарадити јер се сав тај новац директно слива у буџет државе, а не у касу продавца - каже Богосављевић.
Ако је судити по захтеву Европске уније, акцизе на домаћа жестока пића и цигарете биће повећане од Нове године.
Како је рекао, који ће модел раста цене изнад овог углађеног дела акције трговац да уради - упитно је, али је сигурно да нову цену формирају акциза плус директни трошкови послодавца.
- Треба очекивати раст малопродајне цене кафе најмање за око десет одсто - оценио је Богосављевић.
Од акциза на кафу очекује се четири до пет милијарди динара прихода у државном буџету идуће године.

Поскупљују и цигарете

Акцизни календар предвиђа да се до краја 2020. године акциза на цигарете повећава на сваких шест месеци и то у износу од динар и по. За разлику од специфичне која ће се мењати, пропорционална акциза остаје 33 одсто. Са корекцијом акциза и произвођачи коригују своје цене јер им се добит смањује, те док држава од паклице узима 64 динара, за купца пакла пушачког задовољства требало би да буде већа бар за шест до седам динара.
Прочитајте ОВДЕ колико ће новца добити следеће године БИА чији буџет нико не контролише?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У Србији низак животни стандард а цене расту.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА