Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЛЕДЕНУ ОЛУЈУ: Ветар, ледена киша, поплаве и снег оковаће Србију у само три дана!

Србију чекају три жестока олујна дана, током којих ће се за кратко време смењивати ветар, киша и снег, кажу метеоролози.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Орканска кошава која је јуче дувала у Банату и Подунављу данас ће се полако смиривати, али право невреме тек долази. У поподневним сатима наилази нам јак кишни циклон, за 24 сата пашће 40 литара падавина по квадрату, па је могуће изливање река на истоку земље. Киша ће већ у недељу прећи у снег, а први пут ове јесени забелеће се и у Београду. И после викенда очекује нас хладно и нестабилно време, типично за децембар. Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић открива да пљускови који ће заменити олујни ветар неће бити нимало наивни. - Ветар који је јуче дувао орканском јачином полако се смирује. Данас ће и даље дувати, али ипак нешто умеренији северни и северозападни ветар. Међутим, већ у поподневним сатима ветар ће заменити јака киша, па зато на снази остаје наранџасти метеоаларм. Очекује се да ће за 24 сата пасти 40 литара падавина по квадратном метру, а највећи део сручиће се на истоку и југоистоку земље. Обилних падавина биће и на Косову, док ће у осталим деловима Србије бити доста облачно и са местимичним падавинама, а на вишим планинама киша ће врло брзо прећи у снег, који ће за 12 сати нападати до 15 центиметара - каже Тодоровић. Метеоролог "Ведер-ту-амбрела" Ђорђе Ђурић открива да ће у недељу киша прећи у снег, па ће се први пут ове године забелети готово цела Србија. - Током викенда очекује нас продор веома хладне ваздушне масе, па ће велики део Србије у недељу бити под снегом. Већ у суботу ће у брдовитим пределима западне и југозападне Србије падати суснежица, а у току ноћи формираће се и снежни покривач. У осталим деловима наше земље снег ће пасти у недељу. Једино ће на крајњем истоку и југоистоку температуре бити доста више, па ће уместо снега тамо падати киша. Међутим, због недовољно ниских температура снег се неће дуго задржати - каже Ђурић и додаје да ће већ од уторка температура расти. Хидролог РХМЗ Дејан Владиковић упозорава да ће због обилних падавина водостаји порасти, а најгора ситуација биће на Белом Тимоку и притокама Јужне Мораве. Те реке могле би да се излију и изазову поплаве. - Из Црне Горе стиже нам јак циклон, који нам данас и сутра доноси обилне падавине. Најкритичније ће бити на Белом Тимоку и притокама Јужне Мораве, Власини, Ветерници, Јабланици, Пусти и Топлици. Тамо ће водостаји доћи до упозоравајућег нивоа. Ипак, не би требало да дође до већег изливања река зато што су водостаји тренутно изузетно ниски због великих периода суша које смо имали овог лета. Водопривредна предузећа већ су послала људе на терен како би одмах реаговали уколико дође до изливања - напомиње Владиковић.

Ужас за метеоропате

Због неповољне биометеоролошке ситуације саветује се опрез осетљивим особама. Према речима лекара опште праксе Невенке Димитријевић, први на удару биће хронични болесници и метеоропате. - Очекивана промена времена неће пријати осетљивим особама, а време је тако да ја саветујем да не излазе из куће уколико не морају. Метеоропате се најчешће узнемире пре него што падне киша или снег, а готово увек се жале на главобољу, реуматске болове и променљиво расположење. Тегобе су могуће код хроничних болесника, посебно асматичара, на које неповољно делује појачана влажност. На опрезу треба да буду и особе са повишеним крвним притиском - саветује Димитријевићева. Да ли је коначно откривена тајна Бермудског троугла, сазнајте ОВДЕ. Колико ће Град Београд платити новогодишњи наступ Аце Лукаса, прочитајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прошла зима није била ни мало наивна:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА