Најновије

КАТАСТРОФА У ЈЕМЕНУ: Милиони умиру од глади и спремни су за рат! A интерес Ријада је... (ВИДЕО)

Убиство бившег председника Али Абдулах Салеха је веома радикалан потез за рањиви Јемен и то би у наредним данима могло само да закомпликује ионако већ лошу ситуацију у тој арапској земљи.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Од почетка војне интервенције Саудијске Арабије у Јемену прошло је више од две године, а напредак није постигнут.
"Дакле, нисмо ни ближе ни даље од мира него што смо били 2015. године, само што је у међувремену изгинуо велики број људи и Јемен је у катастрофалној хуманитарној ситуацији“, рекао је Марко Гагић, асистент на Филолошком факултету у Београду.
Сматра да би до мира у Јемену пре дошло да Саудијска Арабија није интервенисала и додаје да Ријаду није право што побуњеници у Јемену имају подршку Ирана и притом је њихова главна територија и њихово упориште на самој граници са Саудијском Арабијом. Гагић објашњава да побуњеници држе минималне територије и у суседној Арабији.
„Они су ушли у Саудијску Арабију око саме границе, нису окупирали неку значајну територију, али је интерес Ријада да их сузбију“, каже Гагић.
На питање да ли је пораз Ријада то што је ситуација у Јемену после вишегодишњег бомбардовања све гора и гора, Гагић каже да су они неке примарне циљеве испунили.
„Они су започели нападе тек када су побуњеници, односно коалиција између побуњеника и бившег председника, дошли до Адена, на југу земље. То дефинитивно није упориште побуњеника и када су видели да су они заправо на прагу да заузму територију Јемена, кренули су и успели су да их протерају из Адена. Међутим, ево већ годинама практично све стоји и наравно да је то пораз“, каже Гагић.
Наш гост био је неколико пута у Јемену и стекао је утисак да они нису превише агресивни. Био је на северу, у пределу где су сукоби. Сматра да су то људи који су спремни да се бране до краја, навикли су на ратове, наоружани су и нон-стоп су у неком сукобу.
Међутим, Гагић не мисли да је војно решење могуће у Јемену. С обзиром на регионалне разлике, према његовим речима, федерализација земље је најбоље решење. Подсећа и да је предлог прелазне Владе био подела на шест федералних јединица.
„Побуњеници са севера то нису хтели јер су сматрали да је то распарчавање Јемена, југ то није хтео јер су били за поделу на два ентитета и све је то пропало. Ако дође нека војна сила да наметне решење онда је то војна окупација с којом велики део неће бити сагласан и то је онда је узрок за нови рат“, каже Гагић.
На питање због чега сукоб у Јемену не окупира пажњу јавности, саговорник подсећа да та хуманитарна катастрофа није једина на коју се не обраћа пажња.
„Обраћала се пажња на ону која је директно утицала и на Запад и на Европу и у коју је Запад био директно умешан. То су Сирија, Ирак… Не кажем да је то требало занемарити“, рекао је Гагић.
Према последњим информацијама, у Јемену је угрожено 17 милиона људи, док за 7-8 милиона људи прети гладовање до смрти. Слична је ситуација у Сомалији, Јужном Судану, Нигерији, дакле ни о њима се не прича и скрајнути су.
Саговорник на крају додаје да је Јемен јако млада нација, да су три четвртине становништва млађе од 18 година, а да живе на територији која на територији која је као површине две бивше Југославије.
Прочитајте ОВДЕ зашто свет страхује од нове интифаде?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеменска револуција је...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА