Најновије

ИЛИ ТО ИЛИ ТУЖБА: Логораши БиХ очекују од Хрватске, Србије и БиХ формирање фонда за одштету!

Удружења из Босне и Хецеговине које окупљају бошњачке жртве рата сматрају праведним и потребним да они који су у ратним сукобима страдали добију одштету из фонда који би формирале Хрватска, БиХ и Србија, изјавио је у Сарајеву председник удружења логораша БиХ Јасмин Мешковић.

Рушење старог моста у Мостару (Фото: Јутјуб)

- Не бисмо желели никоме да нанесемо штету. Ни хрватској влади ни политици нити грађанима Хрватске нити жртвама. Само смо става од којега нећемо одустати. Репарација жртвама мора се провести", казао је Мешковић Хини.
"Најбезболнијим" решењем за све сматра формирање одштетног фонда на темељу договора између држава, конкретно између Хрватске и БиХ с обзиром да пресуда Хашког суда Прлићу и осталима утврђује одговорност Хрватске за збивања 1993., но ни Србија не би смела избећи свој део одговорности за обештећење жртава.
"Ја и људи око мене сматрамо да је то фонд за репарацију и то је рука помирења. Уколико кажу да то не желе или неће онда ће адвокати преузети ствар у своје руке а ми се из тога повлачимо", додао је.
Удружење логораша БиХ најавило је иницијативу за организовање регионалне конференције на којој би Босна и Херцеговина, Србија и Хрватска договориле успоставу заједничког одштетног фонда.
Подсећа да се нешто слично заправо већ збива јер Хрватска из свог буџета помаже део жртава у БиХ хрватске националности у складу са уставним и законским обвезама.
"Из тог новог регионалног заједничког фонда одштету би жртве добијале без обзира на националност и то је прва и најбоља опција", каже Мешковић.
Не буде ли подршке таквој иницијативи, прибегло би се појединачним или колективним тужбама, а Мешковић каже да ће одлука о томе у којему правцу ићи вероватно бити донесена до краја ове седмице.
Потврдио је да се представници Удружења консултују са адвокатима у БиХ и Хрватској о опцијама које им стоје на располагању у светлу пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију против шесторице некадашњих политичких и војних лидера Херцег-Босне, но засада никакве одлуке нису донесене нити се то може учинити све док не постане доступан у преводу целовити текст пресуде.
Прочитајте ОВДЕ шокантну исповест Николе Шаиновића, бившег хашког оптуженика.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је изгледало рушење старог моста у Мостару.

Бонус видео

Генерал Праљак: Стари мост није симбол ничега.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА