Најновије

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ НАЈАВЉУЈУ ВЕЛИКИ РАТ: Највећа суперсила спрема најгори могући сценарио!

Кина у тишини гради мрежу избегличких кампова дуж своје 1416 километара дуге границе са Северном Корејом у ишчекивању масовног прилива људи из те државе који би се могао догодити након потенцијалног пада режима Ким Џонг-уна, пише Том Филипс за Гардијан.

Кинеска војска (Фото: Синхуа/ Правда)

О градњи кампова први је писао Њујорк Тајмс, чији новинари су се докопали интерног документа државних телекомуникационих гиганта у Кини којима је поверен задатак да осигурају приступ интернету у камповима.
Реч је о документу Чајна Мобил, а према којем је видљиво да се гради најмање пет, а вероватно и више кампова за избеглице у провинцији Јилин. 
У сваком случају, из документа је видљива забринутост Пекинга због потенцијалне политичке нестабилности, или чак колапса режима у Северној Кореји. 
Стручњак за Северну Кореју са универзитета Ренмин у Пекингу, Ченг Ксијао, није могао да потврди аутентичност документа, али је додао како би било недоговорно од Кине да се не припреми за сваки могући сценарио.
 - На Корејском полуострву тензије су врло високе... на ивици рата. Као велика светска сила, али и суседна држава, Кина се мора да припреми за све могућности.
Откако је ове године Ким Џонг ун, убрзао развој нуклеарног оружја и интерконтиненталних балистичких пројектила, а Доналд Трамп појачао притисак (и санкције) на Северну Кореју, тензије на Корејском полуострву порасле су до разине каква се не памти годинама. 
Наиме, док Трамп и Ким Џонг-ун измењују увреде неприличне нивоу државника, Северна Кореја и САД са својим савезницима Јужном Корејом и Јапаном све чешће проводе или нова тестирања пројектила или масовне војне вежбе с циљем застрашивања и слања поруке другој страни.
Ствари су додатно ескалирале крајем новембра пошто је Пјонгјанг наизглед успешно тестирао нови балистички пројектил Хвасонг 15, који према њиховим тврдњама, али и анализама страних стручњака, може да добаци до било којег континенталног делао САД. Трамп је након тог теста тек лаконски рекао да ће "решити тај проблем".
Трамп је донео одлуку која ће шокирати цео западни свет. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кинеска донација Војсци Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА