Најновије

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА ЖАЛБЕНОГ ВЕЋА: Шешељ од Хага добио рок од десет дана!

Седница по жалби Хашког тужилаштва на ослобађајућу пресуду председнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу одржана је пред Жалбеним већем Механизма за међународне кривичне судове у Хагу.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Како је Шешељ одбио да учествује у жалбеном процесу и да присуствује данашњем заседању, његова процесна права заступала је америчка правница Колин Роан, коју је именовао Механизам.
Жалбено веће нема рок у којем треба да донесе пресуду.
У саопштењу Механизма се наводи да је Тужилаштво на седници тврдило да је првостепено судско веће Хашког трибунала погрешно применило право, јер није пружило образложено мишљење и да је погрешно тумачило чињенице када је Шешеља ослободило оптужби.
Тужилаштво је захтевало да Жалбено веће преиначи првостепену ослобађајућу пресуду и прогласи Шешеља кривим за све тачке оптужнице, те да му сходно томе изрекне казну.
Као алтернативу, Тужилаштво је тражило укидање пресуде уз налог Жалбеног већа да се Шешељу понови суђење.
Војислав Шешељ има прилику да одговори на усмене аргументе Тужилаштва у року од десет дана од тренутка када прими транскрипт данашње седнице по жалби на српском језику, наводи се у саопштењу Механизма.
Лидер радикала дао је раније свој писани одговор на жалбу Тужилаштва, одбацивши све њене наводе, са позивом Жалбеном већу да жалбу одбије у целости и потврди му првостепену пресуду.
Шешељ је после 12 година поступка, 2015. првостепено ослобођен свих оптужби да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.
Ослобођен је по свих девет тачака оптужнице – прогон као злочин против човечности, убиство као кршење закона и обичаја рата, мучење као кршење закона и обичаја рата, окрутно поступање као кршење закона и обичаја рата, депортација као злочин против човечности, нехумана дела и присилно премештање злочин против човечности, безобзирно разарање града као кршење закона и обичаја рата, уништавање или хотимично оштећивање верских и образовних објеката као кршење закона и обичаја рата, пљачкање јавне и приватне имовине као кршење закона и обичаја рата.
У притвору Хашког трибунала био је од 2003. године, када је добровољно отишао у Хаг, па до новембра 2014. године, када је пуштен да се брани са слободе због нарушеног здравља.
Шешељ није присуствовао ни изрицању првостепене, ослобађајуће пресуде 31. марта 2015. године.
Прочитајте ОВДЕ шта је Шешељ изјавио пре изрицања пресуде?
Извор: Ртс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Завршна реч Војислава Шешеља у Хагу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА