Најновије

ЗБОГ "ПРЕТЊИ" ПО САД: "Бесни пас" преслишава Србију због сарадње с Русијом?

Америчко министарство одбране планира наредне године „напад“ на Србију због сарадње са Русијом. Законом о ауторизацији националне одбране (НДАА) за 2018. годину из буџета од 700 милијарди долара Пентагон ће издвојити милијарде за рушење савеза између земаља Западног Балкана, на првом месту Србије и Москве.

Џејмс Матис (Фото: Синхуа)

Законом о буџету за војску, који је амерички председник Доналд Трамп потписао у уторак, дате су и смернице за деловање Пентагона. Тако ће, према наводима тог документа, амерички секретар одбране Џејмс Матис, звани Бесни пас, наредне године морати да процени безбедносну сарадњу између сваке државе Западног Балкана и Русије. Будући да Вашингтон осим Србије и самопроглашеног Косова, Западним Балканом сматра и БиХ и Македонију, које немају изражену сарадњу са Русијом и председником Владимиром Путином, јасно је да се нове мере односе само на нашу земљу.
Тако је администрацији САД потребан прецизан списак руских оружаних система и остале војне опреме и технологије вредне више од милион долара које је Србија добила или наручила од 2012. до сада.
Пентагон ће морати да наброји и сва учешћа војске Србије у тренинзима или вежбама са руским трупама, такође од 2012. године до сада. Челници америчке војске побројаће и све наше уговоре о безбедносној сарадњи са Русијом, као и оне о размени обавештајних података.
Истовремено, процениће како безбедносна сарадња између Србије и Русије утиче на безбедносне интересе САД, НАТО пакта у целости и сваке НАТО чланице која се граничи са Србијом.
То се тражи од Пентагона јер Русија и њен утицај, према мишљењу америчких званичника представљају највећу претњу по САД.
- Велику претњу безбедносним интересима САД и њених савезника и партнера у Европи представљају руске агресивне акције, укључујући инвазије Грузије 2008. и Украјине 2014. Истовремено Русија прети НАТО савезницима, убрзава модернизацију своје војске, има способност да другима ускрати приступ одређеним подручјима , повећава војну моћ у региону Арктика и на Медитеранском мору, а развија и своје нуклеарне способности. Такође, Русија крши Споразум о нуклеарним пројектилима средњег домета, потписан између СССР и САД, као и Споразум о отвореном небу. Руска пропаганда и сајбер-активности опасни су по безбедност САД – наводи се у НДАА.

Црна Гора ојачала савезници

Наводи се да ће Пентагон радити на модернизацији своје опреме, да ће повећати готовост својих снага у Европи, интензивно радити на тренингу и наоружавању НАТО трупа и европских партнера, као и да ће подстицати савезнике да реагују на руске претње свим расположивим средствима. Такође, повећаће сарадњу са чланицама Пакта за стабилност, ком припада Србија, све у склопу реакције на наводну руску агресију.
Американци сматрају да је јак НАТО пакт једини гарант стабилности у Европи, те да је због тога пријем Црне Горе у тај војни пакт велики корак ка јачању савеза, побољшању безбедности и стабилности у југоисточној Европи и показује предност Алијансе у политици „отворених врата“.
Како аналитичари наводе, Македонија ће бити вероватно наредна земља са Балкана која ће бити примљена у НАТО, па ће се јак руски утицај осећати једино у Србији и Републици Српској. Стога, сматрају стручњаци, највећи притисак САД наредне године у овом подручју биће усмерен баш на Србе.
Прочитајте ОВДЕ каква то ЦИА офанзива стиже из Вашингтона на Косово?
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански О КОСОВУ - Америка је искористила Косово али Србија је сама крива.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА