Најновије

ПУТИН: Не дам дилетантима да у Русији изазову Мајдан (ВИДЕО)

Руски лидер Владимир Путин одржао је традиционалну годишњу конференцију за новинаре, којој је присуствовало рекордних 1.640 припадника седме силе, а на којој је шеф Кремља никад јасније поручио шта је разлог да се кандидује за још један мандат на функцији председника - да не дозволи да се у Русији догоди сценарио по угледу на украјинско крвопролиће 2013/2014.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Он је то истакао након што му је питање поставила Ксенија Собчак, руско ТВ лице и његова противкандидаткиња на предстојећим изборима 2018, која је покушала да га испровоцира.
- Ово ми је била једина прилика да вам се обратим јер ви не учествујете у дебатама - почела је иронично Собчакова, а затим наставила привукавши огромну пажњу свих присутних.
- Опозиционим кандидатима није дозвољено да се кандидују на изборима наредне године (прим. аут. алудирала је на случај Алексеја Наваљног). Зашто се Кремљ у ствари плаши опозиције? - питала је она, на шта се Путин благо осмехнуо, а затим дао више него јасан одговор.
- Мој је став да опозиција треба да има неку добру понуду, а шта ви у ствари нудите? Људи на које алудирате су руска верзија Михаила Сакашвилија... Да ли желите да Русија иде у правцу сценарија са Мајдана или нечег сличног? Ја бих рекао да већина Руса то не жели - нагласио је Путин говорећи о застрашујућим сценама са трга Мајдан у престоници Украјине Кијеву када је убијено на десетине људи.
- Не желимо да Русија постане друга Украјина, зар не? Не, не желимо и нећемо дозволити да се то догоди - рекао је Путин говорећи о догађајима када је пре четири године некадашњи украјински председник Виктор Јанукович одбио да потпише споразум о придруживању са ЕУ, због чега су њему опозиционе снаге уз свесрдну помоћ са Запада отпочеле насилне демонстрације на кијевским улицама.
Такве демонстрације потпомогнуте сличним западним финансијерима у Русији с времена на време организује Наваљни и њему слични с циљем рушења руског председника. И поред тога, Путин је јуче у одговорима, који су трајали чак три сата и 40 минута, истакао да ипак верује како тренутно у Русији нема снажног кандидата који би му се супротставио.
- Опозиција, упркос томе што прави велику буку, мало тога може да понуди народу - нагласио је он и открио како ће на изборе 2018. изаћи као самостални кандидат, што значи да не иступа у име своје владајуће странке Јединствена Русија. Наравно, веома рачунам на подршку оних политичких снага, партија и друштвених организација које деле моје погледе на развој земље и верују ми. Рачунам и на широку подршку грађана - навео је Путин, који је на претходним председничким изборима 2012. представљао странку.
Он се осврнуо и на коментаре да у земљи заводи страховладу.
- Мит о мојој личној власти је преувеличан јер огроман посао обавља влада, али и локална власт - истакао је он. 

Пилоти су ми спасли живот у Сирији

Путин је одговорио и на питање зашто је тек прошле недеље ишао у Сирију, иако се његова земља у конфликт на Блиском истоку укључила још 2015, а затим открио како су га руски пилоти фасцинирали храбрим маневром.
- У Сирију сам отишао када су се створили безбедносни услови за то. Тада су пилоти руских ловаца ризиковали живот да ме заштите. Посматрао сам те момке - нису само летели поред моје летелице него су приликом слетања летели и испод ње како би сакрили њен топлотни траг. Захвалан сам им на томе и желим да то знају - истакао је Путин.

Америку и Трампа раздиру његови противници

Шеф Кремља је још једном нагласио како се у Америци масовно фабрикују приче о акцијама руских шпијуна како би се нанела штета америчком председнику Доналду Трампу.
- То раде његови противници. који измишљају руску умешаност у изборе у САД 2016. и тиме заправо задају ударац стању домаће политике у земљи. Није моје да судим о Трамповим потезима, али видим његова значајна постигнућа - рекао је Путин.

Надам се да ћемо Трамп и ја ускоро бити на ти

Упитан да ли ће се односи између Русије и САД поправити, руски председник је рекао да треба питати Трампа да ли то жели или не жели или му је можда таква жеља ишчезла.
- Надам се да он има такву жељу. На крају крајева. у интересу је и америчког народа да ми нормализујемо односе да бисмо савладали заједничке претње - рекао је председник Русије.

Америчке снаге терористе хоће против Асада

Након што му је постављено питање да ли је тероризам побеђен, Путин је одговорио: "У Сирији смо много учинили, али не смемо да се опуштамо. Тренутно видимо како велики број екстремиста бежи из Сирије у Ирак, а америчке снаге их не уништавају. Плашим се да постоји намера да их касније опет искористе против сиријског председника Башара ел Асада" .


Руси и Украјинци су један народ

Руски председник Владимир Путин изјавио је да су Руси и Украјинци у основи један народ, уједињен заједничким историјским, верским и другим коренима.
- Развој словенских светова био је тежак процес. Сама Русија је сачињена од многих словенских племена. На крају, формирана је Русија, а Кијев је био њен део и центар. У том смислу, наши историјски, верски и други корени дозвољавају ми да кажем да смо, у основи, један народ. С друге стране, одлука совјетских власти да припоје Крим Украјини 1954. представљало је кршење закона у то време.

Насилници планирају удар на Донбас 

Путина је покушао да испровоцира један украјински новинар питањем: "Руске трупе у Донбасу убијају Украјинце. Да ли ћете наставити да спроводите ту апсурдну политику такозване миротворне акције?" Путин је избегао да директно одговори на то питање, али зато нагласио: "У Донбасу постоје локалне милиције, са тим се слажем, али да њих нема, украјински националистички батаљони би изазвали масакр попут Сребренице".

Не признајем Северну Кореју као нуклеарну силу 

- Ако дозволимо да Северна Кореја наставља да лансира своје пројектиле, ситуација ће бити катастрофална. Сматрам, међутим, да и Америка мора да поради на смиривању тензија и заустави војне вежбе на севернокорејским границама - поручио је Путин.

Руси поручили амбасадору САД: Врати Србији Косово, а Индијанцима Америку 

Хиљаде Руса је на друштвеним мрежама жестоко испрозивало америчког амбасадора у Руској Федерацији Џона Хантсмана након што је на питање коме припада полуострво Крим одговорио да је оно део украјинске територије. На то су му руски држављани, чијој се земљи Крим званично припојио још 2014, поручили да прво Америку врати Индијанцима, Косово - Србији, па да онда пусти кримски народ да одлучује о својој судбини. Тај потез Руса је изазвао бројне и подељене реакције широм света у тренутку док је и Владимир Путин дао неколико одговора у вези са Украјином који се и нису баш допали Западу. 
Доњецк спреман за размену заробљеника, а по којим правилима прочитајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА