Најновије

НАТО ОДЛАЗИ СА КОСОВА? Већ се повлаче из Ирака и Авганистана, да ли ће и са ових простора?

Америчке трупе неће бити повучене са Косова и Метохије, иако је Пентагон започео планирано повлачење америчких трупа из Ирака и Авганистана.

Илустрација (Фото: jfcnaples.nato.int)

Ову вест је потврдио извор из НАТО, додавши да се не очекује се да ће се исто догодити и са Косовом и Метохијом, преноси Косово онлајн, позивајући се на портал Зери.

Из НАТО кажу да су савезници посвећени одржавању својих снага у мисији КФОР, која се састоји од више од 3.000 војника.

- Редовно вршимо процену наше мисије КФОР и на основу тога сви савезници се слажу да треба да одржимо тренутне снаге од приближно 3.000 војника. У складу са мандатом УН, наша мисија КФОР ће наставити да пружа мирно и сигурно окружење, и слободу кретања за све заједнице на Косову и Метохији - рекао је неименовани званичник НАТО.

За НАТО је важан дијалог између Београда и Приштине, за који кажу да у потпуности подржавају.

- НАТО такође у потпуности подржава наставак дијалога уз посредовање ЕУ између Београда и Приштине. То је од критичног значаја за Београд и Приштину, али и за регионални мир и безбедност - додао је НАТО званичник.

Мала опасност од доношења сличне одлуке и за Косово.

Из Центра за безбедносне студије у јужној српској покрајини кажу да за сада не постоји опасност од повлачења америчких трупа, али директор овог центра Ментор Врањоли каже да домаћим институцијама "треба да буде јасно да КФОР нема вечни мандат на КиМ и да морају да изграде одбрамбене капацитете како би биле спремне да сачувају суверенитет."

- Изгледа да је опасност од повлачења америчких трупа релативно мала. Међутим, институције треба да буду свесне да КФОР није мисија са вечним мандатом и да неће заувек остати овде. Стога, треба интензивирати напоре на изградњи пуних одбрамбених капацитета. КиМ треба што пре да буде спремно да брани свој суверенитет од било које претње на коју може наићи. А да би се то обезбедило, Министарство одбране свакако треба да буде транспарентно у корацима које предузима - рекао је Врањоли.

Кина и Русија праве најјачи пакт. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА