Најновије

СТИВЕН ХОКИНГ ПОТВРЂУЈЕ: Објекат који долази никада раније није виђен у историји, ако су ванземаљци лоше ћемо проћи (ВИДЕО)

Први мистериозни објект који је стигао до нашег сунчевог система првобитно је био сматран кометом или астероидом унутар система.

Илустрација (Фото: НАСА)

Али, научници су схватили да није ни једно ни друго и да је пропутовао незамисливе раздаљине кроз међузвездани простор при скоро 320.000 км/ч.
Сада научно тело, на челу са Стивеном Хокингом, покушава да дешифрује да ли је објекат “у облику цигаре“ ванземаљска сонда или раније невиђен природни феномен.
Професор астрофизике на Харвард универзитету Ави Лоеб, рекао је: “Можда ванземаљци имају матични брод који путује брзо и ослобађа мале свемирске летелице које слободно упадају у планетарни систем на извиђачку мисију“.
“Ако је овај објекат природног порекла, требало би да их има више у Сунчевом систему… и чак и ако је већина њих прородна, можда ће се открити да је један од њих вештачког порекла, неки свемирски уређај или отпад ванземаљске цивилизације.“
“Што више проучавам овај објекат, то се он чини необичнијим, што ме наводи да се запитам да ли би то могла бити вештачка сонда коју је послала ваземаљска цивилизација.“
Званично име овог објекта је А/2017 УИ, али је назван “Оумуамуа“, што на хавајском језику у слободном преводу значи “гласник који стиже из далеке прошлости“.
Он је откривен у пројекту Пан-Старс на Универзитету на Хавајима у октобру.
Објекат у облику цигаре је толико редак да је Међународна астрономска унија морала да пронађе нови систем за каталогизацију.
Међузвездани астероид је означен као И1/2017УИ, где се “И“ односи на међузвездани (интерстеллар) а “1“ јер је први који је икада дошао изван граница нашег соларног система.
Програм вредан 75 милиона фунти, који тражи доказе интелигентног живота изван Земље, назван “Breakthrough Listen”, под вођством Стивена Хокинга, покушава да открије доказе о ванземаљској технологији која се емитује из овог објекта.
Ендрју Сиемион, директор истраживачког центра на Институту СЕТИ (Потрага за ванземаљским облицима живота) – који ради за   “Breakthrough – рекао је да ће сутра почети десетосатну опсервацију специфичних знакова ванземаљске технологије.
Тражиће електромагнетни спектар помоћу телескопа “Green Bank”  у Западној Вирџинији.
Др Сиемион је рекао: “То је као радио станица коју подесите на вашем стерео уређају у аутомобилу. Природа не емитује на одређеној фреквенцији, већ се разлива у боји и времену. Технолоија се понаша другачије. Може да сабије електромагнетну енергију, где ми тражимо те специфичне знакове и обрасце који се понављају, а којима природа не тежи. Тражимо структуру.“
Објекат је дуг, цилиндричног облика, за шта истраживачи сугеришу да је облик цигаре или игле највероватнија архтектура за свемирски брод, јер би то минимизовало штету од међузвезданог гаса и прашине.
Објекат је дуг стотинак метара, али је висок и широк само десетак, и његов облик никада раније није виђен у свемиру.
Његова брзина износи 300.000 км/Ч и указује на то да није гравитационо везан за Сунце и да ће наставити путовање назад у међузвездани простор.
Иако научници признају да је природно порекло вероватније, не постоји општа сагласност о његовом пореклу.
Професор Лоеб је рекао да су аргументи против ванземаљског порекла били да објекат прати стандардну “Кеплерову“ орбиту – елиптичку орбиту – обликовану гравитационим силама Сунца.
Благо црвена боја и варирајућа осветљеност су слични објектима у нашем систему.
Пројекат ће пролетети поред Јупитера следеће године и пројурити преко Плутона до 2020. године.
“Breakthrough Listen” води руски милијардер Јури Милнер.
Он је рекао: “Било да је вештачки или не, сигурно ћемо сазнати више о овом објекту“.
Астрофизичари имају теорију да у нашем соларном систему годишње буде између једног и десет “посетилаца“, али се крећу толико брзо да их никада раније нисмо видели.У научно-фантастичној књизи “Randezvous with Rama“, аутора Артура Кларка, тим астронома детектује цилиндрични међузвездани објекат који улази у соларни систем, за који они првобитно верују да је астероид.
Али, приликом ближег испитивања, они откривају да је то први сусрет човечанства са ванземаљским свемирским бродом.
Током ТВ специјала “У Универзум са Стивеном Хокингом“ на Дискавери каналу, научник је рекао: “Напредни ванземаљци би можда постали номади, који теже ка освајању и колонизовању било које планете коју би могли да досегну“.
“Ако је тако, за њих има смисла да експлоатишу сваку нову планету, за материјал да изграде више свемирских бродова како би могли да крену даље. Ко зна које би биле границе?“
“Не знамо много о ванземаљцима, али знамо о људима. Ако погледате историју, контакт између људи и мање интелигентних организама је често био катастрофалан са њихове тачке гледишта, а сусрети између цивилизација са напредним против оних са примитивним технологијама је прошао лоше за оне мање напредне.“
“Цивилизација која чита једну од наших порука би могла бити милијардама година испред нас. Ако је тако, они ће бити много моћнији, и можда у њиховим очима нећемо бити вреднији од бактерије.“
Маринци снимили НЛО на вежбама у пустињи Аризоне?! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: thesun.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

10 ствари које не знате о Стивену Хокингу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА