Најновије

ВУЧИЋ ОД ДАНАС У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ МОСКВИ: Путин нам шаље С-300

Председник Србије Александар Вучић данас почиње званичну посету Москви, током које ће се састати и са руским председником Владимиром Путином. Поред бројних тема - од економских до политичких, на дневном реду ће се наћи и наставак војне сарадње.

Вучић са Путином (Фото: kremlin.ru)

- Велики и важан састанак имам са Путином 19. децембра и надам се да ће бити добрих вести за Србију - истакао је Вучић уочи одласка у Москву.

Потврда о испоруци

Војни аналитичар Мирослав Лазански уверен је да ће у центру пажње бити питање набавке ракетног система С-300.
- Председник Вучић ће сасвим сигурно покренути питање руске дозволе да нам Белорусија испоручи шест мигова и систем С-300 јер Русија има на то право као њихов произвођач када се тргује са неком трећом земљом. Од Руса набављамо системе "Панцир", БУК и БУК М2.
Важно је да се покрене питање када ће нам стићи тенкови Т-72 са најновијим оклопом и модернизовани оклопни извиђачки аутомобили БРДМ 2. Потребно је да сва та војна возила дођу што је могуће пре - рекао је Лазански.
Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже да ћемо од Руса добити потврду о испоруци већ нарученог респектабилног ПВО система, у који спада ловачка авијација, тенкови и модификована борбена возила, који ће бити моћно оружје на фронту.
- Како се ратна дејства највише одвијају у ваздуху, очекујем да се потврди долазак најмодернијег моћног система С-300, чијом ћемо набавком обезбедити то да нас НАТО авијација дугорочно заобилази. Раније договорени ПВО системи БУК и "Панцир" штитиће нам важне стратешке циљеве на земљи - истиче Каран.
Велика очекивања има и Екатарина Поморцева, руски политиколог, која најављује наставак дипломатске, политичке и још интензивније војне помоћи.
- Не бих сматрала нереалним очекивања да се помоћ побољша, укључујући озбиљније одбрамбене системе, па на крају крајева и ракетни систем С-300 - изјавила је недавно Поморцева.

Нове инвестиције

Када су у питању остале теме, шеф дипломатије Ивица Дачић, који ће бити у српској делегацији која путује у Москву, најавио је нове пројекте.
- Очекујем потписивање неких нових споразума и нове економске пројекте и инвестиције - рекао је Дачић, додајући да Србију и Русију повезују заједнички интереси не само у садашњости већ и у будућности.
Каријерни дипломата Зоран Миливојевић очекује да сусрет Вучића са Путином потврди одличне политичке односе у неколико кључних сегмената.
- Потврдиће се стратешко партнерство. Важан ће бити разговор о развоју ситуације у региону, надметању великих сила и колико се то рефлектује на нашу позицију - оцењује Миливојевић.

За славу са Путином

Вучић и Путин срешће се на Светог Николу, другог дана председникове посете Русији. Никољдан је иначе слава српског председника.

План посете

Први дан
-обилазак Научнотехнолошког парка
-додела ордена који је бивши председник Томислав Николић постхумно доделио некадашњем амбасадору Русије у УН Виталију Чуркину, великом пријатељу Србије.
Други дан
-састанак са Путином
-потписивање нових споразума
-договор о новим економским пројектима и инвестицијама.
Министар Ђорђевић имао саобраћајну несрећу. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Путин - о пријатељству и подршци
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА