Најновије

И ПОКЛОН ЗА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Ево шта су Путин и Вучић поручили из Кремља! (ВИДЕО)

Председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић састали су се данас у Кремљу. После састанка потписано је неколико међудржавних споразума, након чега је почела заједничка конференција за медије.

Ву8чић и Путин у Кремљу (Фото: Kremlin. ru)

Председник Путин рекао је да ће бити лансирани нови пројекти у области енергетике, а као и да су руске компаније спремне да се укључе у обнову других енергетских постројења.
Једна од главних тема разговора двојице председника била је јачање сарадње у трговинско-економској сфери, енергетика, саобраћај, али и ситуација на Балкану.
Са српске стране на састанку су учествовали председник Александар Вучић и министри Ивица Дачић, Александар Антић, Александар Вулин и саветник председника Србије Драгутин Матановић. Са руске стране, поред председник Русије Владимира Путина, састанку присуствују и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, вицперемијер Дмитриј Рогозин, помоћник председника Русије Јуриј Ушаков и Александар Бабаков, специјални представник председника Русије за сарадњу са сународницима у иностранству и заменик председника спољнополитичког одобра Савета Федерације.    
- У име Републике Србије хтео бих да изразим посебну  захвалност на подршци Русије на очување територијалног интегритета Србије. Русија је одувек била пријатељ Србије, истакао је српски председник који се обратио на руском.
- Русија ће наставити да пружа подршку Србији кад је реч о Косову, у складу са резолуцијом Савета безбедности 1244. Уверен сам да ће данас постигнути договори послужити даљем развоју наших односа, закључио је Путин.
Посебну пажњу посветили смо питањима хуманитарно-културне сарадње, рекао је Путин и подсетио на рад на мозаицима у Храму Светог Саве и наступ Ансамбла Александров у Београду.
Он је додао да је у Србији све веће интересовање за учење руског језика.
Руски председник навео је као пример сарадње Руске железнице. Такође је рекао да Русија жели да продуби сарадњу у сфери банкарства, а воде се и експертске консултације о слободним трговинским зонама.
- Наше компаније су спремне да се укључе у обнову других енергетских постројења у Србији. Размена је ове године порасла на милијарду и по долара, рекао је Путин. Рачунамо на нове пројекте у сарадњи, приоритетна област је енеретика.   
Ове године за четвртину се повећала потрошња гаса. Разрађују се нове маршруте достављања гаса, рекао је руски председник.
Анекс уговора о испоруци гаса Србији потписали су Душан Бајатовић и Алексеј Милер.   
Разговори били садржајни, оценио председник Путин. Ово је први састанак после доласка Александра Вучића на место председника Србије, додао је Путин, који је на поклон од Вучића добио пиротски ћилим.
Прочитајте ОВДЕ који ће то важан руски дипломата стићи ускоро у Београд и којим поводом?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала Путинова посета Београду пре три године.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА