Најновије

ЛАЗАНСКИ: Посета Москви била више него успешна

Коментатор "Политике" Мирослав Лазански каже за РТС да је посета председника Александра Вучића Москви била више него успешна, да су односи између две земље одлични, а да је заједничка конференција два председника доказ срдачности.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Мирослав Лазански је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је веома важна била заједничка конференација за медије председника Александра Вучића и његовог руског колеге Владимира Путина, јер то до сада у руској пракси није било баш уобичајено.
"То говори о одличним односима, о срдачности између двојице председника, а друго да је цели тај комплет споразума добро усаглашен, да је посета била више него успешна", навео је Лазански.
Указао је да се сви детаљи разговара не износе одмах у јавност, али да је економски пакет који је договорен веома значајан.
"Вероватно се сви детаљи разговара у четири ока не откривају одмах јавности, док се то не усагласи са руском страном. Тај економски пакет је био врло значајан – проширење нафтних капацитета за Банатски двор, повећање испоруке гаса за Србију од следеће године што значи да српска привреда иде напред", објаснио је Лазански.
"Са друге стране имамо и већу ангажованост српске грађевинске оперативе и већи извоз пољопривредних производа", додао је Лазански.
Сматра да иако ништа нисмо чули о војним споразумима, сигурно је током сусрета било речи и о томе и додао да је Вучић пре одласка у Москву рекао да нам треба шест хеликоптера руских Ми-17 и да се о томе разговара.
Истакао је да, када је у питању испорука, продаја или донација војних ствари, онда нико неће превише јасно излазити са цифрама.
"Не ради се о количини, већ се ради о ценама. То је пословна тајна. Руси су нама већ неколико пута на неки начин дискретно рекли немојте са тиме лицитирати у штампи за колико пара сте то добили, јер се њима јављају и други кандидати, земље бившег Совјетског Савеза које исто желе ту врсту дампинг цене – да добију од Руса тенкове, хеликоптере, авионе по неким јако добрим ценама што су Руси нама дали из неких политичких разлога", рекао је Лазански.
Нагласио је да разуме ту врсту тајновитости када је у питању вредност посла, јер нико у свету не излази са прецизним подацима.
"Ми разговарамо врло озбиљно са Белорусијом око испоруке шест авиона 'миг-29' и испоруке система С-300 које Белорусија има, али да би се то реализовало Русија мора да да сагласност с обзиром на то да је Русија произвођач. По њиховом законодавству, оно што они произведу и раније продају некој држави, када та држава продаје трећој држави, Русија мора са тим да се сагласи", објаснио је Лазански.
Указао је да су разговори са Белорусијом у врло озбиљној фази, као и да је на састанку српског и руског председника вероватно било неких прецизности око коначне сагласности Москве да нам то Белорусија испоручи.
На питање како на сусрет двојице председника гледају ЕУ и Америка, Лазански каже да сигурно анализирају сваки детаљ.
"Сигурно са великом позорношћу анализирају конференцију за штампу, сваки покрет једног и другог председника с обзиром на то да је састав делегације са српске стране био на највишем нивоу, а да је и са руске стране не само председник Путин, него и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, који је и управо задужен за војну индустрију и продају испоруке наоружања, министар спољних послова Сергеј Лавров. Значи и руска страна је била представљена на највишем нивоу", рекао је Лазански.
Сматра да многи на Западу неће бити одушевљени тиме.
"Сигурно да неће бити многи на Западу тиме одушевљени, али многи на Западу такође одлазе у Москву, разговарају, потписују споразуме, та прича о стриктним санкцијама Русији мислим да није потпуно реална, јер видели смо пре два месеца 28 директора највећих немачких компанија отишли су код Путина на разговор, а нама се ту сугеришу санкције. Према томе, ЕУ уопште није јединствена по питању санкција Руској Федерацији, у овом часу 6.000 предузећа из Немачке ради на територији Русије, а нама нешто причају о санкцијама", закључио је Лазански.
Путин поручио да ће Русија наставити да подржава Србију у обезбеђивању суверенитета и територијалног интегритета земље. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански о односима Србије и Русије 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА