Најновије

ПАНИКА НА КОСОВУ: Почео рад Специјалног суда, прва хапшења одмах после празника!

Рад косовског Специјалног суда је покренут и прва хапшења се очекују одмах после новогодишњих празника, пренео је приштински Газета експрес.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

“Косовски лидери или њихови ратни пријатељи су у тоталној паници. Косовски лидери, почевши од председника, председника скупштине, премијера и бивших званичника из ратног периода, свесни су да су спремне прве оптужнице од стране Тужилаштва специјалног суда”, преноси лист, наводи се у Унмиковом пресс клипингу.
Неименовани извор, близак лидерима, рекао је том порталу да се прва хапшења очекују у јануару.
Подсећамо, представници удружења ратних ветерана тзв. ОВК покренули су петицију којом траже проширење надлежности Специјалног суда и на подизање оптужница против Срба.
Како преноси АП, они од косовске скупштине захтевају доношење измена и допуна Закона о специјализованим већима и специјалном тужилаштву јер, како наводе, тренутни дискриминише борбу ОВК.
Ступањем на снагу Правилника о поступку и доказима, суд за злочине ОВК је у јулу ове године постао оперативан што значи на нема правних препрека за подизање оптужница.
Према правилнику Суда, жртве ратних злочина на Косову моћи ће да учествују у суђењима и да траже одштету. Уколико страдање жртава буде потврђено пресудом, Суд може наложити осуђенима да им надокнаде штету коју судије одреде. Одлуку да осуђеног обавеже да исплати одштету, Суд може донети на захтев правних заступника жртава или на сопствену иницијативу. Пре него што одреде висину одштете, судије могу консултовати вештаке.
Прочитајте ОВДЕ који то хрватски историчар твдри да су Срби староседеоци Балкана?
Извор: Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Приштина: Специјални суд очекује оптужнице.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА