Најновије

ПОКРЕНУТА "НУКЛЕАРНА ОПЦИЈА" ПРОТИВ ПОЉСКЕ: ЕУ по први пут примењује најстроже казнене мере према земљи-чланици!

Најгоре се већ десило, јер Пољска окреће леђа ЕУ и Западу, изјавио је председник Европског савета Доналд Туск поводом одлуке Европске комисије да против Пољске покрене казнену процедуру по Члану 7. Европског уговора и да јој запрети одузимањем права гласа у ЕУ.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Туск, иначе дугогодишњи бивши пољски премијер, оценио је да су пољске конзервативне власти странке Право и Правда Јарослава Качињског тим путем кренуле свесно, у складу са својом филозофијом дубоких промена да власт буде изнад закона, а не да закон буде изнад владе.
- На Пољску се сада гледа као на фактор дезинтеграције у ЕУ. Јако је важно да се сада заврши то уништавање, руинирање репутације Пољске у Европи, казао је Туск.
Иначе, пољско Министарство спољних послова је изразило жаљење што је Европска комисија данас покренула казнени поступак на основу Члана 7. Европског споразума, те сада тражи од земаља чланица да прогласе да у Пољској прети ризик по правну државу и основне европске вредности.
У саопштењу на сајту тог пољског министарства пише да је то "политичка, а не правна одлука”. Пољска је према том саопштењу и даље спремна на дијалог са Европском комисијом, као и с чланицама ЕУ, спремна да представи све аспекте реформе правосуђа због које је, на основу процене да подрива независност правосуђа, Европска комисија одлучила да покрене казнену процедуру која може да се заврши одузимањем права гласа Пољској у ЕУ и губитком милијарди евра из европских фондова.
Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс је данас саопштио да Европска комисија јесте покренула први пут у историји механизам из Члана 7. који се као претња најтежег калибра назива "нуклеарном опцијом", али да је у случају Пољске спремна да ревидира ту одлуку уколико Пољска у року од три месеца настави дијалог и испуни неке од укупно четири препоруке које јој је дала Европска комисија поводом контроверзне реформе.
С друге стране, заменик премијера Мађарске Жолт Семјен изјавио је данас да је одлука Европске уније (ЕУ) да покрене поступак против Пољске, којом би јој се одузело право гласа, "без преседана и запањујуће" и најавио да ће јој се Мађарска супротставити, преноси АП.
Семјен, председник мађарске Хришћанско-демократске партије, оценио је да одлука Европске комисије "озбиљно угрожава суверенитет Пољске".
Семјен је рекао да ће се Мађарска успротивити таквом потезу Европске комисије "на сваком форуму" и бранити Пољску од неправедних политичких процедура.
Према његовим речима, неприхватљиво је да Брисел спроводи притисак на суверене државе чланице и арбитрарно кажњава демократски изабране власти.
Прочитајте ОВДЕ све о потезу ЕУ без преседана.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Крешимир Мишак - Европска унија је фашистичка творевина владара из сенке! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА