Најновије

КО НИЈЕ СМЕО ДА КАЖЕ "НЕ" ТРАМПУ: И регион подељен, ево ко је све био "узрдржан" на гласању у УН! (ВИДЕО)

Генерална скупштина данас је гласала о резолуцији којом се од америчког председника Доналда Трампа тражи да повуче одлуку о Јерусалиму, а резолуцију је предложила Палестина након што су САД у понедељак у Савету безбедности УН уложиле вето на сличну резолуцију коју је тада подржало 14 осталих чланова Савета.

Историјско гласање Генералне скупштине УН (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Данас усвојену резолуцију су, уз Палестину, предложили Турска, као председавајућа самиту Организације за исламску сарадњу, и Јемен, који председава Арапској групи у УН. У резолуцији се наводи да је Јерусалим „питање коначног статуса“ и потврђујују се 10 резолуција Савета безбедности о Јерусалиму које су усвојене још од 1967, укључујући захтеве да се коначни статус тог града мора решити у директним преговорима Израела и Палестинаца. „Било какве одлуке и акције које би измениле карактер, статус или демографски састав светог града Јерусалима немају правног ефекта, ништавне су и неважеће, те се стога морају одбацити“, стоји у резолуцији. У тексту се „захтева да се све државе повинују резолуцијама Савета безбедности које се тичу светог града Јерусалима и да не признају ниједну акцију нити меру која би била противна тим резолуцијама“. Погледајте гласање, као и табелу на којој су приказане државе које су гласале "за", "против" или биле уздржане:

Како су гласали...

Кад је реч о томе како је која земља гласала, занимљиво је да су примаоци позамашне америчке помоћи, међу којима су Египат и Авганистан, подржали резолуцију, игноришући претњу председника Трампа обуставом финансијске помоћи уколико гласају за резолуцију, примећује АП. Из окружења, „за“ су гласале и Србија, Словенија, Македонија, Црна Гора, Албанија, Грчка… Девет земаља које су рекле „не“ резолуцији у Генералној скупштини УН су САД, Израел, Гватемала, Хондурас, Микронезија, Науру, Палау, Маршалова острва и Того. Међу 35 земаља, колико их је приликом гласања било уздржано, америчка агенција навела је Аустралију, Аргентину, Канаду, Колумбију, Хрватску, Чешку Републику и Мексико, а из нашег окружења, у тој групи су се нашле Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска и Румунија. АП напомиње да је од укупно 193 државе чланице УН 21 била одсутна, укључујући Кенију, Грузију и Украјину, за које америчка агенција напомиње да су у блиским везама са САД. Шта је пред Генералном скупштином УН, поново, запретила Ники Хејли, прочитајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА