Најновије

РУСКА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА ОТКРИЛА: Ево о ком још оружју Србија преговара са Русијом! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Москви да је војно-техничка сарадња Србије са Русијом достигла ниво без преседана.

ПВО систем Бук (Фото: Јутјуб)

Студентима и професорима московског дипломатског универзитета МГИМО рекао је:
„Сматрам да годинама, можда и деценијама, нисмо имали овако успешну сарадњу. До пре само годину дана практично нисмо имали војну авијацију. Имали смо два МиГ-21 и два МиГ-29. Све остало је било уништено у претходним конфликтима, у томе су главни били Американци. Купили смо 11 хеликоптера, а преговарамо о куповини још шест. За нас су ово велике бројке“,
Руска државна новинска агенција ТАСС овоме је додала да Србија намерава да од Русије купи најмање шест војно-транспортних хеликоптера и ПВО системе.
Навела је да војни стручњаци Србије томе већ преговарају са „Рособоронекспортом“, а да је Москва у октобру испоручила ратном ваздухопловству Србије шест ловаца МиГ-29 у виду војно-техничке помоћи.
Србија треба да бесплатно добије и 30 тенкова Т-72 и 30 борбено-извиђачких оклопних возила БРДМ-2. Тенк "Т-72": Оклопно возило "БРДМ-2":
Разговори се воде – тврди ТАСС – и о ПВО-системима „Бук-М1“, „Бук-М“ и зенитном ракетно-топовском систему „Тунгуска“. ПВО систем "Бук-М1": ПВО систем "Бук-М": Ракетно-топовски систем "Тунгуска":
Вучићу је, иначе, ректор МГИМО – академик Анатолиј Васиљевич Торкунов – рекао да му је додељена титула „почасног доктора МГИМО“.
„Ову титулу не додељујемо често. Уручена је само неколицини познатих светских политичара и државника. То је традиционално признање, које представља велику част за добитника, али и обавезу да одржава добре односе са овим институтом”, истакао је ректор Торкунов.
Након уручења титуле, председник Вучић одржао је предавање на тему „Србија, чувар независности, суверенитета – важност самосталног одлучивања у савременом свету”.
Нагласио је да Србија остаје на путу слободе, независности, опредељења за ЕУ, али и сарадње са Русијом.
„Изабрао сам најтежи пут за Србију, пут слободе, независности, опредељености за ЕУ, али и сарадње са Русијом. Наша позиција није лака, али пружа једину могућност за опстанак. Нашу руку нећемо да повлачимо од руске пружене руке. Поносимо се пријатељством са Русијом. Нама Русија није пријатељ због Толстоја и Достојевског, већ због будућности”, рекао је Вучић.
Почасни докторат МГИМО добили су Шимон Перес, Жак Ширак, Никола Саркози… Више о Вучићевој посети Москви читајте ОВДЕ. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА