Најновије

ТАЧИ ПРОВОЦИРА И МОСКВУ: Шта тражи Русија у преговарачком процесу Београда и Приштине?!

Први човек привремених шиптарских институција у Приштини Хашим Тачи изјавио је данас приликом новогодишњег пријема да "Косово није Сирија, да би се око њега ангажовали сви глобални актери", већ да је искључиво европско питање.

Хашим Тачи (Фото: ЈуТјуб)

То је био његов коментар на изјаву председника Србије Александра Вучића да је Русија спремна да се, ако буде потребно, укључи у дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине, пренела је "Слободна Европа". - Ово није 1998. или 1999. години, када је било потребно ангажовање целог међународног фактора, као у Рамбујеу, а није ни период од 2005. до 2008, када су се водили преговори о политичком статусу, казао је Тачи. Он је истакао да је "Косово суверена и независна земља која сама доноси коначне одлуке о добросуседским односима". - Међутим, адреса која олакшава и води дијалог је Брисел, дакле Европска унија, чији чланови желимо да постанемо и ми и Србија, рекао је Тачи.
Он је поновио да је у Вашингтону затражио да се Сједињене Државе директно укључе у дијалог, за шта је добио сагласност америчке администрације, наглашавајући да је подршка те земље дијалогу и до сада постојала. - Желим да верујем да ће Русија, након окончања овог процеса, одиграти своју улогу тако што неће уложити вето у Савету безбедности на чланство Косова, рекао је Тачи. Он је оценио да дијалог улази у "коначну фазу", а да то подразумева "или реципрочно признање Косова и Србије, или окончање процеса са правом Косова да се учлани у УН". - Сваки споразум Косова и Србије, као две суверене земље, морају да признају и Европска унија и УН, као и они који тренутно ометају наше чланство у УН, истакао је Тачи. Стални амбасадор САД-а у Ун Ники Хејли истакла је да "Косово" и САД деле исте демократске вредности и затражила столицу за јужну српску покрајину у светској организацији. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Седмодневна опсада српског села од стране шиптарских терориста на косову и Метохији 1999.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА