Најновије

ПРЉАВА ИГРА КОНГРЕСА: Америка усвојила закон против војне сарадње Србије и Русије

Америчка освета на делу! У Вашингтону је по хитном поступку усвојен федерални закон којим се од Стејт департмента и министарства одбране тражи да Конгресу доставе опширан извештај о војној сарадњи земаља западног Балкана (читај Србије) са Русијом.

Путин и Вучић (Фото: РИА)

Ова информација објављена је само дан након састанка Александра Вучића и Владимира Путина, на ком је, између осталог, договорена и нова испорука руског наоружања нашој земљи.
Како се наводи у овом закону, Конгресу мора да буде достављен сваки детаљ о војним односима Русије и свих земаља у региону, међутим, јасно је да се то пре свега односи на Србију, која једина са Москвом има ту врсту веза. Тај извештај биће већим делом јаван, али у закону пише и да ће сви "осетљиви" делови бити тајни.

Акција и реакција

Осим тога, Конгрес ће морати да буде упознат и са проценом о "обавештајној сарадњи држава западног Балкана са Русијом", као и о последицама такве сарадње на интересе САД и НАТО, државе региона и државе које се граниче са западним Балканом.
У документу се, такође, опширно говори о програмима реакције на "претњу Руске Федерације интересима САД широм света".
Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да САД, када говоре о војној сарадњи земаља на Балкану са Русијом, недвосмислено мисле на Србију. Румунија, Бугарска и Хрватска су чланице НАТО, а такође нема говора ни о сарадњи америчких сателита Косова, БиХ и Македоније са Москвом.
- Ово је још један званичан притисак на Србију, који није тако експлицитно проглашен за притисак. Извештај су Американци подносили и претходних година, али су сад први пут овако јавно то изнели, што није нимало случајно, нарочито одмах након посете Вучића Москви и састанка са руским председником Владимиром Путином - закључује Лазански.

Бесни Пас саставља извештај

За састављање извештаја биће задужен министар одбране САД Џејмс Матис, пензионисани генерал познат по надимку Бесни Пас. Он слови за осведоченог мрзитеља Русије и Путина, што и не крије у својим извештајима. Такође, не крије ни да би све сукобе решавао оружјем.

Морамо да издржимо

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић напомиње да притисци на Србију нису ништа ново.
- Наоружање које је у Србију стигло из Русије, а посебно мигови 29 и најава доласка ракетног система С-300, који ће обезбедити наше небо и спречити да било ко покуша да нас нападне, главни су разлог новог притиска на Србију. То, међутим, не треба да нас обесхрабри. Неутралну позицију морамо да сачувамо по сваку цену - закључује Анђелковић.
Жељко Цвијановић, Нови стандард
Нема ту много мудрости, за САД Русија и Кина су конфронтирајуће силе, а Србија им је посебно трн у оку због посете Вучића Москви. Сасвим сигурно притисак на нас спроводиће кроз тајне операције и обавештајни рад.

Шта ће бити у извештају

1. Процена безбедносне сарадње Србије и Русије
2. Листа наоружања, одбрамбених система и војне технологије, вредних милион или више долара, набављених или купљених од Русије
3. Опис учешћа војних снага на тренинзима и вежбама са Русијом
4. Опис уговора о сарадњи са Москвом
5. Процена обавештајне сарадње са Русијом и последица те сарадње по САД и НАТО
6. Информација о сарадњи Србије са САД и опис учешћа и активности у програмима НАТО, посебно у Партнерству за мир.

Ово највише смета Вашингтону

Набавка оружја од Руса
- два хеликоптера Ми-17
- шест мигова 29
- 30 тенкова Т72
- 30 борбених возила БРДМ 2
- најављене испоруке ракетних система БУК и С-300
Највеће заједничке војне вежбе ове године
- БАРС 2017.
- Словенско братство у Белорусији
- Слобода 2017. у Батајници. Ратко Младић тврди да му хашки лекари нешто муте! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак Вучића и Путина у Москви
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА