Најновије

НАТО У СТРАХУ: Ако руске подморнице исеку каблове у Атлантику, настаће хаос!

Руске подморнице драматично су убрзале активности око подводних каблова за пренос података у северном Атлантику, што је део део агресивнијег поморског маневра који је натерао НАТО да оживи своју команду из времена Хладног Рата, наводе амерички медији.

Руска подморница (Фото: Ria)

Руско фокусирање на каблове, који омогућију онлајн и друге комуникационе везе са Северном Америком и Европом, могле би да Кремљу пруже моћ да их прекину или дођу у контакт са виталним базама података. Руске подморнице, како се наводи, повећале су се до нивоа који нису виђени још од краја Хладног Рата.
"Сада сведочимо руској подводној активности у вези са кабловима какву, верујем, никад нисмо видели. Русију очигледно занима поморска инфраструктура земаља НАТО пакта, као и читаве северноатланске алијансе", изјавио је један од команданата поморских снага НАТО.
НАТО је одговорио на ово плановима за поновно успостављање командног штаба, који је затворен када се Хладни Рат завршио, како би се тиме помогло у јачању безбедности Северног Атлантика. НАТО савезници такође журе са повећањем својих поморских капацитета, као и са развојем напредних авиона за откривање подморница.
Један од челних британских војних команданата такође је упозорио да би Русија могла угрозити каблове који представљају кичму модерне глобалне економије. Базе у приватном власништву, од којих су неке постављене још 1858. године, носе скоро све онлајн комуникације, олакшавајући трилионе долара дневне трговине. Ако би Руси одсекли каблове који их носе, могло би се десити да падне интернет. Ако би хаковали базе и дошли о контакт са подацима, то би Русима омогућило значајан увид у талас светског интернет саобраћаја.
Прочитајте ОВДЕ зашто командант америчких маринаца у Норвешкој каже да долази рат?
Извор: Курир//The Washington Post

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте спектакуларне снимке балтичке флоте.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА