Најновије

ДОДИК: Не треба нам "Дејтон 2", него унутрашњи договор без странаца

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да у БиХ нема потребе за "Дејтоном два", него да је потребан унутрашњи договор без уплитања странаца.

Милорад Додик (Фото: Синхуа)

"За мене је прихватљив оквир који се зове `изворни Дејтон`. Пошто њега нема и пошто га је урушио високи представник, БиХ је очигледно далеко од функционуисања и то видимо у заједничким институцијама", рекао је Додик данас новинарима у Лакташима. Додик је изразио незадовољство оним што је високи представник икада урадио у БиХ намећући решења.
"Знајући како делују ти конгресмени и сенатори у америчком систему, могуће је да се ради о нечијем лобирању или нешто слично", рекао је Додик. Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер у писму државном секретару САД Рексу Тилерсону указао је "на преку потребу да се Вашингтон окрене региону Балкана и преузме водећу улогу у процесу помирења" и предложио потписивање "Дејтона два".
"У децембру прошле године Уставни суд је изгласао да актуелни Изборни закон није у складу с Уставом у погледу етничких мањина. Парламент БиХ мора брзо да осигура измјене тог закона до избора у октобру 2018. Неуспех у томе ће скоро сигурно изложити опасности мир који траје већ више од две деценије", оценио је Тарнер, додајући да "Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу да живе заједно у миру и осигурају слободу и једнака права свим народима". Како је уопште дошло до предлога за ''Дејтон 2'', погледајте ОВДЕ. Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колинда се залаже за ''Дејтон 2''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА