Најновије

Америчко војно присуство у Сирији ствара препреке за политичко решење ситуације у земљи

Очување незаконитог америчког војног присуства у Сирији након пораза терористичке групе ИД отежава политички процес и доводи у питање јединство земље, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за РИА Новости.

Америчка база у Сирији (Фото: Твитер)

„Сиријска влада још је могла да дефакто ’толерише‘ Американце тамо због хитних антитерористичких задатака. Али покушаји да се пронађе оправдање за њихово даље присуство у Сирији после пораза ИД нису ни за шта. У практичном смислу, илегални боравак америчке војске ствара реалне препреке за политичко решење и доводи у питање јединство земље“ нагласио је Лавров.
Он је подсетио да су у новембру „на маргинама“ самита АПЕК-а у вијетнамском Да Нангу, председници Русије и Сједињених Америчких Држава усвојили заједничку изјаву „у којој се потврђује заједничка посвећеност очувању јединства, суверенитета, територијалног интегритета и секуларног карактера сиријске државе“.
Руски министар је приметио да руска страна редовно поставља пред америчке партнере питање „првобитне нелегитимности са становишта међународног права о њиховој оружаној активности на територији Сирије“.
Министар је додао да ће Русија наставити да помаже Сиријцима у нормализацији ситуације и враћању реда и мира.
„У раду са регионалним и међународним партнерима наставићемо да подсећамо на потребу да се поштује суверенитет, независност и територијални интегритет ове државе“, истакао је Лавров.
Председник Русије Владимир Путин је 11. децембра посетио руску ваздухопловну базу у сиријском Хмејмиму где је наредио повлачење великог дела руског војног контингента из Сирије у вези са окончањем операције против ИД. Обраћајући се војницима, Путин је изјавио да су они сјајно испунили своје задатке, да је Сирија очувана као суверена, независна држава, а у земљи створени услови за политичко решење под окриљем Уједињених нација. Путин се такође састао са сиријским колегом Башаром ел Асадом.
Касније је амерички председник Доналд Трамп такође објавио да је скоро 100 одсто територије у Сирији и Ираку, које су раније биле под контролом ИД, ослобођено, али ће САД остати присутне у обе земље.
Сирија са нестрпљењем очекује почетак битке свих битака. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски сухој удара по џихадистима
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА