Најновије

Мило жели мандат

Победа на председничким изборима императив је Демократске партије социјалиста, поручио је са конвенције општинског одбора Будве лидер те странке Мило Ђукановић. Он је поновио да је потребно да та партија претходно потврди добре резултате на локалним изборима у Улцињу и Беранама 4. фебруара.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

- Мислим да ћемо то учинити и да ће нам то бити важан импулс пред председничке изборе. Морамо да победимо на председничким изборима, то је наш императив - казао је Ђукановић, додајући да се његова партија суочава са изазовима који нису карактеристични само за Црну Гору. - У друштвима попут црногорског дуго трајање на власти претвара се у завист свих који без обзира на све разлике праве неко јединство како би покушали да свргну ДПС са власти.
Међутим, о јединству политичких противника засад нема говора. Без заједничког председничког кандидата, уз поделе, свађе и оптужбе, опозиција је далеко од било каквог договора и могућности да запрети кандидату владајуће партије.
- ДПС чека опозицију да одигра потез на који би они адекватно одговорили. У случају да изађу са једним кандидатом, онда ће им се сигурно супротставити Ђукановић. Међутим, уколико се обистине најаве да УРА и Демократе имају свог кандидата, ДФ нестраначког, а СДП - Ранка Кривокапића, онда ће ДПС кандидатуру за председника понудити неком другом, а не лидеру партије - каже за "Новости" проф. др Срђан Вукадиновић, политички аналитичар. - Очигледно је да у опозицији влада толики кошмар тако да је тешко очекивати да би се неко од њихових кандидата могао наћи у другом кругу. ДПС је у великом замаху након победа на локалним изборима у Цетињу, Мојковцу, Петњици и Тузима, тако да ће их победничка еуфорија пратити и у наредним изазовима.
Уз председничке одржаће се и локални у више општина, а "финале" ће бити избори у Подгорици.
- Подгорички ће бити лакмус-папир за државне изборе, а резултати ће се рефлектовати на евентуалним парламентарним изборима. Све анкете показују да ДПС у главном граду за победу недостаје седам до осам хиљада гласова. Видећемо да ли ће искористити дисфункционално деловање опозиције која, колико год се декларативно залаже за то да јединствено делује, на терену тога нема. ДФ вуче на једну страну, Демократе на другу, а СДП и УРА на трећу - оцењује Вукадиновић. - Ако ДПС победи у Подгорици, онда ће власт врло брзо расписати парламентарне изборе, а ако се то не деси - следи затезање све до 2020. године.

Расписивање

Шеф црногорског парламента Иван Брајовић може расписати председничке изборе најкасније до 20. јануара. Према Закону о избору председника Црне Горе, изборе расписује председник Скупштине најкасније 120 дана од истека мандата актуелног председника. Филипу Вујановићу мандат је почео 20. маја 2013, а истиче 20. маја 2018. Уколико избори буду расписани до Светог Јована, најранији законски рок за њихово одржавање је 25. март.
Трамп је Путину обећавао сарадњу и пријатељство, а онда је за недељу дана ударио три шамара Москви. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мило Ђукановић: "Зашто не знам енглески и не умем да упалим компјутер"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА