Најновије

ДАНАС: Вучић и Мали замагљују корупцију? Ништа од раскида спорног уговора?

Покушавајући да прикрију могућу корупцију у вези са скандалозном набавком скупоцене јелке од 83.000 евра, председник Србије Александар Вучић и градоначелник Београда Синиша Мали поново су прибегли замени теза и за "лоповлук" окривили претходну власт, пише Данас.

Јелка у Београду и Синиша Мали (Фото: Јутјуб/Правда)

Оправдавајући спорни уговор са фирмом Кип лајт, они су навели да је Град Београд са њом сарађивао од 1999, а да је највише уговора склопио у време Ђиласове владавине, имплицирајући да су трошкови за дочек Нове године тада били скупљи. Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас каже да не зна шта је Вучић причао, нити га то интересује.
- Што се дочека Нове године тиче, последња је рађена 2013. и Град је коштала седам милиона динара, са све бином и озвучењем. Све хонораре су платили спонзори - истиче Ђилас.
Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу на ТВ Пинк да су на тендер за новогодишњу јелку стигле бројне понуде, међутим, у документу о додели уговора фирми "Кип лајт", наводи се да је стигла само једна понуда и да је Град Београд одлучио да купи јелку за огромних 83.000 евра.
- Мислио сам да нису тражили боље понуде, али се испоставило да јесу. Стигла је понуда за дрво од 18 метара за 63.000 евра - без ПДВ-а, испоруке и монтаже. То је понуда из Естоније. Стигло их је још - рекао је Вучић истичући да је кићење града оправдано туристичком понудом Београда.
Међутим, у документу који је објавио портал Пиштаљка наведено је да је на основу позива за подношење понуда објављеног 02. новембра 2017. на Порталу јавних набавки, за новогодишњу јелку стигла само једна понуда од фирме "Кип Лајт" у укупном износу од 9.972.000 динара, односно 83.000 евра. У току је и тендер за набавку украсних ланчаница вредан 200.000 евра, а једини понуђач је, такође, фирма "Кип лајт". Ове информације довеле су Београд у центар светских збивања, јер су медији широм света писали о прескупој новогодишњој јелци у српској престоници, која је чак четири пута скупља од Рокфелерове јелке. Међутим, другачије виђење има председник Вучић, који наводи да је јелка главна атракција у престоници, а не извор корупције.
- Усвојен је градски буџет, који је 10 одсто већи. Ниједна ставка није оспорена, а онда се појави прича о јелци од 83.000 евра. Рокфелерова јелка трајаће до почетка фебруара, док ће ова у Кнез Михаиловој трајати 10 година, по уговору. Прошлогодишња јелка је била скупља и постоји - пребачена је на Славију и није је платио Град. Понуде су тражене, а понудиле су се фирме из Естоније, и многих других држава - рекао је Вучић.
Одборник ДС у Београду Балша Божовић каже да су и председник Вучић и градоначелник Мали изнели низ неистина у вези са јелком, али и градским буџетом.
- Прошле године је купљена јелка за 39.000 евра и склоњена је на Славију. Дакле, није била скупља. Зашто она није имала гаранцију од 10 година? То је беспотребно трошење новца ионако осиромашених и понижених грађана. Ове године је рекордних 83.000 евра дато за јелку. Градоначелник обмањује јавност како је прошле године купљена скупља јелка, како би избегао одговорност за овогодишњи скандал о којем су писали сви светски медији - истиче Божовић. Он додаје да није истина ни оно што је председник Вучић рекао, да је гаранција ове јелке 10 година.
- У буџету за 2018. пише да се јелка купује за три године, а не 10. Значи, 2020. опет ће се купити нова јелка, а можда ће и следеће, уколико ову преместе на неки други трг у Београду - наглашава Божовић, позивајући председника и градоначелника Београда да објасне грађанима како то да метар пластичне јелке који кошта 5.500 евра није скуп и да треба да буде још скупљи.
Након што су медији открили информације о куповини јелке од 83.000 евра, градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да ће уговор са фирмом "Кип лајт" одмах бити раскинут. Међутим, јуче је и он променио причу. Гостујући на ТВ Хепи, он је је рекао да приликом расправе о буџету није нађено ништа што би било замерка, па је зато у први план стављена новогодишња јелка о којој је изнето низ неистина.
- Читава прича око јелке настала је у тренуцима када смо у Скупштини града бранили предлог буџета. Том приликом су изнети неистинити подаци везани за цену, као и да је најскупља на свету. Јелка из 2016. године плаћена је 12 милиона динара, односно више него овогодишња, а сада се налази на Тргу Славија. Желимо јелку од 18 метара, желимо да град буде украшен и да настави да привлачи туристе којих никада није било више у Београду, јер град планира да током новогодишњих празника од туризма заради 24 милиона евра - рекао је Мали.

Потрошено четири милиона евра за три године

Град Београд је у последње три године за набавку и репарацију украсне новогодишње расвете потрошио нешто више од четири милиона евра. Уговори о набавци декоративне новогодишње расвете показују да је Град Београд преко јавног предузећа "Јавно осветљење" од 2014. године закључио шест уговора о набавци расвете укупне вредности 454,6 милиона динара и свих шест са фирмом "Кип лајт".

Затворена јелка, скуп није одржан

Иако су грађани били позвани преко друштвених мрежа да се јуче окупе око јелке, како би писали поруке и остављали их испод јелке, на Тргу Републике се није појавио нико. Пролазници, који су се фотографисали код дрвета од 18 метара нису били информисани о наводном окупљању. Једина порука дописана је на паноу постављеном око јелке испод натписа "Трг отвореног срца", где је додато "затворена јелка". 

Кривична пријава против градоначелника

Иницијатива Не да(ви)мо Београд саопштила је јуче да је поднела кривичну пријаву против предузећа "Кееп Лигхт", градоначелника Синише Малог и одговорних функционера Градске управе града Београда због "набавке вероватно најскупље јелке на свету, која ће грађане и грађанке Београда коштати чак 10 милиона динара". Откривена злоупотреба при набавци јелке за 83.000 евра, још један је доказ да се не ради о случајности, већ о добро уиграном послу, оценила је Иницијатива. Град Београд новогодишњу расвету набавља искључиво од фирме "Кееп лигхт" још од 2002. године, а сарадња иде дотле да се у тендерима чак користе и фотографије артикала овог продавца, што омогућава и њихову победу као понуђача, наводи се у саопштењу. 
Прочитајте ОВДЕ
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Новогодишња јелка у Београду засута пластичним кесама и тоалет папиром

Бонус видео

Београђани: Превише новца за пластично дрво од 18 метара
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА