Најновије

Носталгија без патетике на промоцији романа "Када кажеш да сам твој" Горана Скробоње (ФОТО)

Промоција књиге „Када кажеш да сам твој“ Горана Скробоње одржана је 26. децембра у Божидарцу. У Лагунином празничном времеплову учествовали су: Петар Јањатовић, рок критичар и публициста, Игор Поповић, музичар, и Горан Скробоња, писац и преводилац. Програм је водио Александар Жикић, писац и публициста.

Скробоња, Грујић и Јањатовић на промоцији романа (Фото: Лагуна)

Књижевно вече су отворили Игор Петровић, Горан Скробоња и клавијатуриста Дарко Грујић, који су публику вратили у Београд осамдесетих година прошлог века.
Горан Скробоња је један од најпознатијих српских преводилаца, приређивача, издавача и писаца жанровске прозе. Роман „Када кажеш да сам твој“ је својеврсно огледало за генерацију из шездесет и неке, која није ни знала колико јој је младост била безбрижна и лепа.
„Осетио сам потребу да сачувам сопствена сећања, генерацијска сећања, на време које бива заборављено или прелази у мит. Покушао сам да дам том времену што објективнији поглед. На овај начин сам свима из наше генерације пружио шансу да се присете онога што су сами радили у то доба и да се препознају у великом броју ситуација, великом броју ликова и да се врате у те године, макар док траје читање ове књиге“, рекао је Скробоња.
Роман је настао по мемоарима јунака књиге Лазара Петронијевића Лакија. Момак из обичне београдске породице у првој половини осамдесетих година прошлог века прелази пут од збуњеног бруцоша узбурканих хормона до фронтмена новоталасног бенда „Калкута“, рок сензације која је за собом оставила два антологијска албума и прегршт вечитих песама. Студије, журке, ерупција креативности у престоници земље на издисају, велика имена домаћег рокенрола, концерти и турнеје: Лакијева прича изгледа као узбудљива вожња којој се не назире крај – да би тај крај наступио нагло и неочекивано, како за њега и Калкуту, тако и за земљу која је изнедрила њих и њихову музику.
„Читајући роман Горана Скробоње стварно сам уживао, отвориле су ми се разне фиоке, разна сећања. Најзанимљивија ми је била она епизода у вези са снимањем ’YУ роцк мисије’, где сам сазнао много о сујети музичара. Култура сећања код нас не постоји и много тога се заборавља, та врста присећања и добро постављене атмосфере тих година је драгоцена и мислим да би ова књига била добра основа за снимање филма“, рекао је Петар Јањатовић.
И динамичан и питак, и исповедан и документаристички, и београдски и глобалан, роман „Када кажеш да сам твој“ читаоца осваја балансом између приче о појединцу и приче о једном времену.
„Већина прича у којима се ја појављујем у роману су истините“, рекао је Игор Поповић на промоцији. „Ја сам свирао у Београду и Новом Саду са бендом који се звао ’Ривијера’. Мени је то прво искуство у животу – да читам о себи, о лику који сам ја. Допала ми се моја улога у роману.“

На промоцији посетиоци су могли да погледају и изложбу фотографија посвећеној Делчи и групи „У шкрипцу“, а на крају и да уживају у наступу групе „Магиц Бусх“.
„Када кажеш да сам твој“ је прича о рокенролу и времену када је у Београду било лепо. Нову књигу Горана Скробоње можете купити у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.делфи.рс и на сајту www.лагуна.рс. Прочитајте ОВДЕ какву је то књижевну посластицу недавно објавила Лагуна? Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упознајте Горана Скробоњу, преводиоца и писца...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА