Најновије

Творац "карађорђеве шницле" представио кувар "Најбоља јела Србије" (ФОТО)

У аутентичном амбијенту „Мићине домаће кујне“ 25. децембра представљен је јединствен кувар „Најбоља јела Србије“ који су написали чувени Милован Мића Стојановић и његов син Милан Стојановић.

Мића Стојановић (Фото: Правда)

У аутентичном амбијенту „Мићине домаће кујне“ 25. децембра представљен је јединствен кувар „Најбоља јела Србије“ који су написали чувени Милован Мића Стојановић и његов син Милан Стојановић. 

О књизи је поред аутора говорио и Мићин ученик, Душан Штулић, сада професор на Вишој хотелијерској школи у Београду. 

Милан Стојановић је истакао да је у припреми „Велики српски кувар“ који ће садржати преко 1300 јела. „Од господина Дејана Папића смо добили задатак да одаберемо 100 најбољих и најлепших јела. То није био лак посао, али био сам почаствован што сам радио са својим оцем и мислим да смо успели да укључимо јела из свих крајева Србије и да буду заступљене све намирнице. И предјела и главна јела и салате и слаткиши.“

У књизи „Најбоља јела Србије“ можете наћи рецепте за традиционална јела међу којима су: пребранац, пихтије, манастирске сарме, гибаница, златиборска лепиња, печурке са пилећом џигерицом, роловане тиквице са сланином и сиром, супе и чорбе, телећи котлет на српски начин, лесковачку мућкалицу… и још много тога што ће сасвим сигурно задовољити и највеће гурмане и сладокусце.

Мића Стојановић је почео сасвим случајно да се бави кувањем, а сада је то његов живот: „С временом сам заволео кување. У почетку нисам знао шта је то угоститељство, али сам био окружен сјајним људима од којих сам много научио, мало од Словенца, мало од Чеха, мало од Аустријанца. То је било после 1948. Почео сам у ’Империалу’ у данашњој Васиној, где се спремала храна за тадашњу владу Југославије. И дан-данас волим струку и настојим да оставим Српству што више јела са именом наших великана као што су Тесла, Пупин, добар краљ, добар борац, о сваком сам понешто ’компоновао’, тако да сам знањем и умећем и уз помоћ породице много тога успео да направим.“ 

Мића Стојановић је и аутор чувене карађорђеве шницле: „Радио сам у једном ресторану и требало је спремити кијевски котлет за који нисам имао састојке. И кажем да ћу направити јело слично нарученом, али боље. Узео сам телећу шницлу, уролао у кајмак и све што иде, и веома им се допало.“

Бивши Мићин ученик Душан Штулић много је научио од свог професора: „Мића је увек знао да направи атмосферу. Кад год је било тешко и напето, он је умео да ’спусти лопту’ и не изгуби контролу, и додатно нас мотивише.“ 

Читање овог кувара, надахнутог разноврсношћу и квалитетом традиционалне кухиње, омогућиће нам не само да с лакоћом припремамо домаћа јела него и да обогаћени новим сазнањима употпунимо ужитак посете ресторанима националне кухиње.

На крају приче, Драгиша Симић је одржао новогодишњу здравицу и захвалио се домаћинима на изврсном гостопримству.

Прочитајте ОВДЕ какав је то идеалан поклон за ваше најмлађе?

Извор: Правда

Бонус видео

Направите преукусну карађорђеву шницлу.

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА