Најновије

ФЕНОМЕНАЛНА ИСЛАМСКА ДРЖАВА: Или како се Американци не сналазе са бројем џихадиста

Портпарол међународне коалиције и пуковник армије САД Рајан Дилон је објавио колики се број терориста тренутно налази у Сирији и Ираку.

ИД (Фото: Јутјуб)

Према информацијама из Пентагона, ради се о око хиљаду џихадиста на територији Сирије и Ирака. А само недељу дана раније, представник председника САД за борбу против Исламске државе Брет Мекгерк је изјавио да се тамо налази нешто мање од 3.000 терориста ИД. У периоду између ове две изјаве међународна коалиција није предузимала никакве потезе нити операције у борби против ИД. Ово није први пут да се извештаји Пентагона и Беле куће не слажу са чињеничним стањем. Рецимо, 2015. године, када је Калифат био на врхунцу своје моћи, Пентагон је овенио да у Сирији и Ираку ратује приближно 40.000 џихадиста, притом, сви су страни добровољци. Касније се према њиховим подацима број смањио на око 25.000. 

Зашто представници коалиције радикално мењају цифре од изјаве до изјаве?

У периоду од претходних годину и по дана може се следећа тенденција - међународна коалиција је често саопштавала о томе како су терористи ИД изгубили контролу над неким местом или облашћу, а притом ниједном са америчке стране нису објављивани ни приближни подаци о броју погинулих терориста. Изјаве званичника САД, Велике Британије и Француске нису биле конкретне. Светској јавности су увелико познате чињенице да између снага коалиције и терориста у Сирији постоји договор, што потврђују примери када су терористи уз подршку снага коалиције напуштали бојно поље без ризика по њихове животе. Један од таквих примера је повлачење терориста из Раке, а такође и у провинцији Деир Ез Зор, када су амерички хеликоптери евакуисали команданте ИД са њиховим породицама. У последње време је светом одзвањала информација о томе како САД у својој бази обучавају остатке џихадисичких група у Сирији и консолидују их у једну ударну снагу против Асадовог режима и Сиријске арапске армије. Остаје само реторичко питање: Колико би се терористичких напада могло избећи да није било договора између коалиције и терориста? Селфи снимак сиријског војника са ослобођене висоравни у јужном Идлибу можете погледати ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стање на фронту
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА