Најновије

КО ЋЕ СА КИМ? Разговори странака пред београдске изборе

Лидер радикала Војислав Шешељ позвао је телефоном председника социјалиста Ивицу Дачића и договорио разговоре о заједничком наступу на београдским изборима, уколико у међувремену СПС не постигне договор о јединственој листи са СНС, пишу "Новости", наводећи да би преговори о савезу требало да почну средином јануара.

Скупштина Београда (Фото: Јутјуб)

Лидери радикала и социјалиста, према сазнањима овог листа, чули су се одмах након завршених локалних избора у Мионици, где су две странке први пут наступиле заједно и освојиле 16 одсто гласова. Дачић и Шешељ сагласили су се да је заједнички резултат у Мионици добар, да су освојили више гласова него да су пред бираче изашли појединачно. Зато је закључак да њихови гласачи и симпатизери нису против савеза. "Новости" пишу да је Дачић Шешељу рекао да ће пре него што седну за преговарачки сто, социјалисти прво причати са напредњацима. Исти дан након тог разговора у седишту СРС на Магистарском тргу у Земуну, заседао је градски одбор СРС. Нешто више од 80 одсто, од 45 чланова, изгласало је да се преговара са СПС око коалиције, наводи лист. Председник Београдског одбора СРС Миљан Дамјановић потврђује за "Новости" да би преговори требало да почну 15. јануара, а да ће се резултат знати до краја месеца. "Спремни смо да причамо о свему: да ли ће заједнички кандидат бити Александар Антић, којег су већ предложили социјалисти или ћемо наступати као тим. Са СПС "у пакету" иде и Јединствена Србија и то нам није спорно. Добродошли су", каже он. Дамјановић наводи и да му није никакав проблем да се повуче као кандидат СРС за градоначелника и подржи Антића уколико се две странке договоре. Могућег коалиционог партнера за београдске изборе радикали би могли да нађу и у ПУПС-у. Отворени су за разговоре и са њима јер су већ заједно наступали у Костолцу, али засад још није било директних контаката, пишу "Новости".

ДС и Нова странка у коалицији за београдским изборима

Демократска странка и Нова странка наступиће заједно у коалицији на предстојећим изборима у Београду, а лидер ДС Драган Шутановац верује да ће се та коалиција и проширити. На заједничкој конференцији за новинаре са председницом Савета Нове странке Весном Ракић Водинелић, Шутановац, који ће бити кандидат за градоначелника, рекао да ће Водинелић бити прва на листи коалиције ДС и Нове странке. Он каже да је једино извесно да ДС неће сарађивати са СНС и СПС, а упитан о евентуалној сарадњи са Драганом Ђиласом, рекао је да је пре десетак дана имао добар разговор са Ђиласом, али да се нису договорили. Шутановац није желе да пренесе медијима детаље разговора са Ђиласом, а упитан о сарадњи са Александром Шапићем Шутановац каже да нису имали контакте. Упитан о евентуалном прикључењу СДС-а Бориса Тадића коалицији ДС и Нове странке, Шутановац је рекао да ДС све време инсистира на окупљању грађанске опозиције, да та странка више месеци разговара са различитим политичким странкама, али није желео да каже конкретно ко би још могао да се прикључи тој коалицији. Поводом евентуалне сарадње са председником општине Стари град Марком Бастаћем, Шутановац је рекао да Бастаћ води групу грађана и да по његовим сазнањима он разговара са неким другим о евентуалној коалицији, док је Водинелић навела да је Нова странка разговарала са Бастаћем и да су ти разговори у току. Упитана да ли то значи да одустаје од кандидатуре за градоначелника Београда, како је раније било најављено, Водинелић каже да се на изборима гласа за листе и да након формирања градске скупштине већина бира градоначелника. "Предлог ДС да Драган Шутановац буде кандидат је један условни предлог који зависи од тога колико ће места добити коалиција или коалиције којима се ова коалиција буде придружила", каже Водинелић.

Љајић: Скоро је извесно да на градске изборе идемо са СНС

Лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС ) Расим Љајић каже да је скоро извесно да ће на београдске изборе ићи са Српском напредном странком и додаје да не би волео да буде ванредних парламентарних избора, али да се они у Србији никада не могу искључити. "Мање -више извесно да ћемо ићи са СНС на београдске изборе. Нисмо разговарали о детаљима, никаквим мандатима, функцијама. Желимо да дамо пуни допринос победи листе и коалиције на овим изборима", рекао је Љајић за РТС. Он је додао да су београдски избори најважнији избори у наредној години, те да ће учинити све да победа буде што убедљивија. Упитан да ли очекује ванредне парламентарне изборе он је рекао да их не би волео, али да се то у Србији никада не може искључити. "Мислим да смо имали пуно избора, али у Србији никада не можете да их искључите", закључио је Љајић. Шта ће бити са Војском Србије у 2018. години, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић шокирао Србију: ''Изгубићемо на београдским изборима''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА