Најновије

У НАЈАВИ ПОМОРСКИ РАТ: Словенци прете, Хрвати се не обазиру

Словеначке власти су у суботу кренуле у једнострано спровођење одлуке о граници са Хрватском, пише хрватски портал Индекс.

Пирански залив (Фото: Јутјуб)

Одлуку је донео Арбитражни суд, који Хрватска не признаје, а односи се на Пирански залив или Савудријску валу, чија половина је припала Словенији.
Спровођење одлуке је почело на морској граници за коју Словенија сматра да је арбитражом прецизно утврђена.
Како преноси ХРТ, Словенци најављују да неће упозоравати бродове који пређу границу, већ да ће их санкционисати.
Три хрватска рибарска брода у пратњи полицијског пловила испловила су јутрос на подручје Пиранског залива, како би извукли мреже које су у петак бацили у море и потом су се без икаквог инцидента вратили у матичну луку, јавља Хина.
На место где су се налазиле мреже појавило се и једно пловило словеначке полиције, али се након упозорења да се налази у хрватским територијалним водама, одатле удаљило. 
Словеначке власти најавиле су раније да данас почињу спровођење арбитражне одлуке о граници са Хрватском, као и да ће имплементација кренути на морској граници, у Пиранском заливу. Словенци су најавили да бродове који пређу границу више неће упозоравати него - санкционисати.
Начелник сектора за границу истарске Полицијске управе Лорис Козлевац каже, међутим, да су се "сви разишли".
"Хрватски рибари подигли су своје мреже које су се налазиле на том подручју, те се с уловом вратили у матичну савудријску луку", рекао је он и додао да током дана не очекује никакве сличне догађаје, јер су "рибари у разговору с полицијом казали како у суботу не намеравају више испловљавати".   
"С хрватске стране не очекују се никаква испловљавања рибара. Хоће ли током дана доћи до повреде линије разграничења са словеначке стране, остаје да се види", рекао је Козлевац. 
Он је раније новинарима рекао да је хрватска полиција код сваке повреде линије разграничења од стране словеначких пловила поступала уобичајено, односно издала им упозорење да се налазе у хрватским територијалном водама. 
Након упозорења словеначки бродови су сваки пут напустили територијалне воде Хрватске. 
Арбитражни суд за гранични спор између Хрватске и Словеније одлучио је у јуну да велика већина Пиранског залива припада Словенији и да та земља добије коридор до међународних вода.
Словеначке власти, како су и најавиле, почеле су да спроводе арбитражну одлуку о након истека шестомесечног рока за њену припрему и пошто је у словеначком парламенту усвојен сет "закона за спровођење".
Хрватска, међутим, која је пре саопштавања одлуке, изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку суда, за коју сматра да је поступком словеначких представника корумпирана.
Прочитајте ОВДЕ која је то "хрватска неизлечива болест"?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Готово четврт века надвлачења конопца измедју Хрватске и Словеније због Пиранског залива, решио је Арбитражни суд у Хагу. А он је одлучио да скоро цео Пирански залив припадне Словенији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА