Најновије

МАТИС ИСПИТУЈЕ, ВУЛИН СЕ НЕ БРИНЕ: Шта Москва ради у региону западног Балкана?

Руске везе у Србији понову су се нашле под америчком лупом. Амерички Конгрес затражио је од Пентагона да му достави детаљан извештај о свим аспектима војне сарадње Руске федерације и земаља западног Балкана. У Атлантском савету кажу да у томе нема ничег чудног и да је то логичан корак вашингтонске администрације.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Задатак да да одговор на то питање добио је Пентагон, који би требало да састави "детаљан списак руског оружја и војне опреме и технологије у вредности већој од милион долара" који је купила или добила не само Србија, већ свака од земаља западног Балкана од 2012. до данас.
И не само то, већ и детаљну анализу односа коју свака држава има са Русијом, од заједничких војних вежби с руском војском, до обавештајне сарадње. За Србију то није никакав проблем.
"Ми то радимо транспарентно, ниједна активност није сакривена. Наставићемо са свим активностима, ми смо војно-неутрална земља. Радићемо све што решимо да би наша војска била развијенија, да би била јача и наравно да би се одређени интереси Републике Србије остварили. Нико нема право да нам каже у ком правцу ћемо се развијати, с ким ћемо сарађивати или нећемо, ми смо отворени и за Исток и за Запад, навео је министар одбране Александар Вулин.
И док је Вашингтон забринут због ширења руског утицаја у региону, Вулин објашњава да Србију то не брине: "Ми смо војно неутрални и очекујемо од свих да поштују нашу војну неутралност. А пошто смо војно неутрални, не може бити никаквог зла у томе што сарађујемо и са Руском Федерацијом и са САД".
У Атлантском савету кажу да нема разлога за теорије завере, које су се појављивале по домаћим таблоидима. Објашњавају да се ради о редовним извештајима, какви се праве и за друге области, од здравства до инфраструктуре.
"У питању је адекватно спровођење спољне политике САД пре свега, али и НАТО и ту нема никакве фаме", каже Владе Радуловић из Атлантског савета.
Ипак, интересовање постоји и није мало, каже Радуловић и додаје да је западни Балкан у фокусу америчког Конгреса, због евидентног утицаја Руске Федерације на регион, али и чињенице да је окружен чланицама НАТО.
"Већ од 2012. је јасан евидентан, активан уплив руске меке моћи, с једне стране, директан политички уплив на политичку и друштвену сцену Републике Србије преко разних удружења, група грађана и политичких партија, а и промена власти у Србији, те се та година негде узима као пресек о Србији. А ситуација на западном Балкану је иста, сви делимо политичку и другу судбину те не чуди зашто је та година узета као пресек", наводи Радуловић.
Задатак да изради извештај, према незваничним инфорамцијама, добио је амерички министар одбране Џејмс Матис.
Прочитајте ОВДЕ уз чију то помоћ СРбија постаје војно најјача сила на Балкану?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија прави нове границе на Балкану.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА