Најновије

ПРИСТРАСНА: Ово су сви начини на које Маја Гојковић злоупотребљава функцију председнице Скупштине Србије

Она за три секунде може да изрекне три опомене једном посланику, да позове на гласање, па га поништи, па и да оконча расправу у Скупштини, иако је за њу остало још скоро четири сата. Може и у директном преносу да вређа најближе сараднике и да посланике шаље у здравствену службу. Све ово су примери како Маја Гојковић током свог другог председничког мандата у Скупштини злоупотребљава функцију на којој се налази.

Маја Гојковић (Фото: Јутјуб)

Колико год да трајао, овај скупштински сазив памтићемо највише по великом броју инцидената током седница, а и ван њих, који су знали да се окончају и физичким сукобом. И мада у њима нико није у потпуности невин, јасно је да је у највећем делу кумовала управо Маја Гојковић.

Опомена! Опомена! Опомена!

Јер, да ли се икад у историји српског парламентаризма догодило да је председавајући посланику који је пришао њеном столу само рекао: "Опомена. Опомена. Опомена". Управо то је Гојковићева учинила када јој се приближила посланица ДЈБ Бранка Стаменковић и затражила реч, а изирцање ових казни значило је и њено удаљење са седница у трајању од 20 дана. Иако су три опомене у три секунде вероватно рекорд који је тешко поновити, Гојковићева ће остати позната по томе што је у року од годину и по дана поделила више од 60 опомена и то опозицији. Посланици владајуће коалиције за време овог скупштинског сазива добили су свега две казне.

Звонце и поништавање гласања

Гојковићева је у парламентарну праксу увела и једну новину - звонце, чијим коришћењем посланицима владајуће већине сугерише да гласају за неки предлог закона. Пре две недеље, када је читала предлоге опозиције за допуну дневног реда, нехотице је притиснула звонце, па су парламентарци из редова СНС гласали за опозициони предлог. Када је схватила шта се догодило, Гојковићева је поништила гласање, уз објашњење да је заказао електронски систем и затражила да се утврди кворум. Председница парламента често током седница води полемике са лидером ДЈБ Сашом Радуловићем, који је и апсолутни рекордер по броју изречених казни - има их чак 13. После једног вербалног сукоба, Гојковићева га је избацила из сале, рекла му да затвори врата и препоручила одлазак код лекара. И није да то ради само својим политичким противницима. - Одлази, одмах, видећеш ако ме још једном доведеш у заблуду, одлази одмах и донеси ми податке - викала је она на генералну секретарку парламента Светиславу Булајић, која јој на време није доставила обрађене податке о повученим амандманима.

Минут за предлоге опозиције

На истој седници, након бурне расправе са опозицијом, одлучила је да закључи расправу, иако је у електронској евиденцији е-парламента стајало да је остало још 255 минута. Маји Гојковић није страно ни да касни са достављањем дневног реда посланицима и заказивањем седнице. Недавно је на расправу стављен сет инфраструктурних прописа, а предлози су достављени опозицији 24 сата и један минут раније, уместо, како је то предвиђено Пословником седам дана. То значи да је опозиција имала свега један минут времена да достави допуну дневног реда. Гојковићева је после критика на седници, одговорност за то пребацила на министарку грађевинарства и инфраструктуре Зорану Михајловић.

Кабадахијски однос и незнање

Посланица Санда Рашковић Ивић каже да, иако је била у више скупштинских сазива, овакво вођење парламента и седница није доживела. Она наводи да је чак бољи однос опозиције и позиције и нормалнија атмосфера била у време када је Скупштину водио Небојша Стефановић. - Они показују неразумевање према опозицији, а у време када је почела предизборна кампања сужавају им простор. Ту онда долази до инцидената и свако вуче конопац на своју страну. И поједини опозициони посланици прелазе границу пристојног понашања. Било би добро да са обе стране дође до релаксирајућих порука, а да иницијатива крене од председавајуће и владајуће већине - закључује Клачар.

"Председник Скупштине треба да покаже непристрасност"

Јована Ђурбабић из Отвореног парламента каже за "Блиц" да председник Скупштине у једном демократском друштву начином на који води рад парламента "треба да покаже непристрасност и чува достојанство представничког тела". - Дешавања у парламенту данас нису у складу са демократском културом која подразумева дијалог и аргументавану размену мишљења посланика као представника грађана. Правила која су дефинисана Пословником треба да се примењују једнако и на посланике владајуће већине и опозиције а оваква атмосфера само доприноси даљем урушавању поверења грађана у парламент - сматра она. Да видите како је Шешељ победио рак, погледајте ОВДЕ. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Маја Гојковић мења исход гласања
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА