Најновије

А ПЛАЋАЈУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ: Београд не може повратити 100 милиона од дочека Нове године!

Потпуно је нереално очекивати да Град Београд поврати 100 милиона динара уложених за дочек Нове године, а камоли оствари профит.

Украшени Београд (Фото: Јутјуб)

Пројекције градоначелника Синише Малог су нереалне и неутемељене на чињеницама.
- Не мислим да је много 100 милиона динара, јер очекујемо бар 20 одсто више прихода. Не радимо то зато што се неком може, него зато што видимо прилику да се заради новац, образложио је градоначелник зашто се толика сума издваја за новогодишњи програм у Београду. Та сума је дупло већа од оне која је за прославу издвојена прошле године, док су, рецимо, трошкови за дочек 2014. били свега осам милиона динара. Мали је рекао да "ове године град Београд не зависи од спонзора, већ ће већина трошкова бити покривена из градског буџета".
Програмски директор Транспарентност Србија Немања Ненадић каже да није видео да је градоначелник Мали образложио на који начин је дошао до прорачуна зараде од улагања у прославу нове године у Београду.
- Нема сумње да бесплатни новогодишњи музички програми и расвета привлаче један број туриста из других делова земље и иностранства у Београд, и да на тај начин и Град приходује нешто, од боравишних такса или посредно. Међутим, пошто многи гости долазе и из других разлога, на пример да би провели Нову годину у неком ресторану, на сплаву или код пријатеља, не би било оправдано приписати сав приход од туризма улагањима из градског буџета - истиче Ненадић. Он додаје да би требало представити макар налазе неког пост фестум истраживања међу туристима о разлозима њиховог доласка и структури потрошње, да би се тврдње градоначелника могле озбиљно разматрати.
- Овако, реч је о голим непроверљивим тврдњама, које се свакако не могу узети као ваљано оправдање за уложених 100 милиона динара. Такође, ако су тврдње о високом профиту од улагања у новогодишњу прославу истините и утемељене на истраживањима, онда би и београдски и други градски челници требало да објасне због чега нису уложили још више новца како би профит био још већи - наглашава Ненадић.
О заради на прослави новогодишње ноћи није уверен ни консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија.
- Ми смо једини град на свету који новогодишњу расвету има три месеца. Ако то избори буду изискивали, ускоро ћемо је имати и по читаву годину. Не знам како се може зарадити на расвети или бесплатним концертима. Приче о повраћају новца а камоли заради су бесмислене - закључује Бушатлија.
Посланик ДЈБ и економиста Александар Стевановић каже да кад неко изађе с проценом ефикасности улагања у маркетинг, треба прво да предочи како то тачно мери.
- Дакле, мора нам објаснити како ће измерити ко је и колико потрошио новац само због "инвестиције" да би могли смислено анализирати. Наредно питање је како тачно зна да нема боље употребе новца од ове - наглашава Стевановић.
Док средства из градске касе нису била ни издвојена за новогодишње свечаности, Влада Србије је из текуће буџетске резерве издвојила 100 милиона динара за Град Београд, због смањених прихода у градском буџету. Ова информација објављена је у најновијем "Службеном гласнику". Како је наведено, "средства из текуће буџетске резерве распоређују се Министарству финансија на име трансфера граду Београду за извршавање обавеза, услед смањеног обима прихода буџета тог града". Решење о издвајању 100 милиона динара Влада је донела 19. октобра. С обзиром да је идентична сума издвојена за дочек Нове године у Београду, новогодишње славље у престоници платили су сви грађани Србије.

Ценовник

Аца Лукас - 50.000 евра
Рибља Чорба - 36.000 евра
Жељко Самарџић - 25.000
Ван Гог - 17.700 евра
Ортодокс Келтс и Ничим изазван - 8.400 евра
Зана 7.500 евра
Прочитајте ОВДЕ шта је новинар Михајло Меденица поручио градским челницима а тиче се прославе?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А ево како Синиша Мали високобуџетним спотом рекламира своје активности.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА