Најновије

ДИКОВИЋ: Нерешен статус Косова највећа претња за Србију

Највећи безбедносни ризик Србије јесте нерешен статус јужне покрајине и њена једнострано проглашена независност, упозорава начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић.

Љубиша Диковић (Фото: Јутјуб)

Генерал Диковић најављује да ће бити формиране посебне јединице специјалаца за кризне ситуације. Он је нагласио да је Војска Србије потпуно спремна да заштити своје грађане од свих претњи и опасности.
На питање шта подразумева боља организација снага за брзо реаговање, Диковић подсећа да је некада постојао корпус специјалних јединица, који је расформиран 1999. године.
- За решавање свих безбедносних изазова данас су нам преко потребне снаге које могу да за рекордно кратко време реше проблем и спрече његово ширење - рекао је Диковић.
На Балкану постоји велики ризик од изазивања сукоба, упозорио је он, те је навео да је важно да Србија располаже јединицама које могу да ефикасно реагују у кризним ситуацијама.
- Направићемо зато већу формацију ових снага. Биће најбоље опремљене и подржане хеликоптерским јединицама. То је и разлог за набавку хеликоптера, које ћемо наоружати и опремити за борбена дејства - рекао је Диковић.
Истовремено је изразио жељу да ће Србија набавити ПВО системе, "али само према потребама". План је, додао је, да се уз систем "Нева" и модернизацију ракета "куб" набави и неки од модернијих ракетних система.
- Наш циљ је да увек будемо спремни да заштитмо ваздушни простор Србије у миру, али и да се оспособимо за наношење ударца потенцијалном агресору - рекао је Диковић.
Он је нагласио да је председнику Србије Александру Вучићу стало до тога да Србија има одлично опремљену и обучену војску спремну да одговори на сваки покушај угрожавана безбедности грађана.
Поводом најаве масовне станоградње за припаднике сектора безбедности, Диковић сматра да ће изградња 30.000 станова бити снажан стимуланс за све који планирају да се запосле у Војсци Србије, али и да ће решити један од највећих проблема војске.
- Не смемо дозволити да људи из система одбране напуштају војску без крова над главом. Изграња станова, уз пораст зарада и побољшање свеукупног статиса учиниће нас поново пожељним послодавцем међу младим и амбициозним људима - рекао је Диковић.
Коментаришући то што је недавно на Војној академији рекао да није веровао да ће доћи време да се отворено и искрено говори о рату 1999. године, Диковић је поновио да ни он ни његове колеге официри нису очекивали да ће моћи јавно да о томе говоре, чак ни у научним установама.
- Заиста нисам веровао ни да ћу дочекати да држава на највишем нивоу подигне споменик војнику који је дао живот у одбрани земље. То сам међутим доживео у Дебељачи, где је откривена биста јунаку са Кошара, Тибору Церни - рекао је Диковић.
Нагласио је да је обавеза "свих нас" према погинулима да их се сећамо "јер су изгубили живот борећи се за слободу и општи бољитак".
- Имати људе који су се борили против НАТО и који располажу тим искуством, а не пренети га на млађе који се баве истим занатом - била би велика штета. Та врста знања, уосталом, важна је и страним земљама које се и данас интересују о методама наше борбе против НАТО - указао је Диковић.
Путин и Вучић уговарају набавку хеликоптера "МИ 17". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости, Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Љубиша Диковић о претњи НАТО-а по Балкан
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА