Најновије

ЛОВ НА САЛЕХОВЕ У ЈЕМЕНУ: Убијен генерал, заробљен Салехов син, Хути тенковима лове преостале лојалисте (ВИДЕО/ФОТО/МАПА)

Саудијска коалиција наставаља бесомучно да бомбардује престоницу Јемена, Сану, док Хути покушавају да сломе преостале симпатизере убијеног председниика Салеха. У граду избијају спорадичне борбе, а Хути користе и тенкове да униште упоришта Салехових лојалиста.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Снимци из Сане показују највеће уништење од почетка саудијске агресије на Јемен, а порушена је и председничка палата коју су предходно заузели Хути. Присталице Салеха тврде да су Хути упали у његов дом и заробили 13 годишњег сина, док Хути тврде да дечак није заробљеник и да се налази у болници. У борбама са Хутима погинуо је Салехов нећак, генерал Тарик. Међу убијенима у Сани наводно је и Ареф ал Зука високи функционер Салехове партије. Хути настављају лов на снаге лојалне Салеху у Сани. Хути су у Сани изложили возило којим је председник Салех покушао да побегне из Сане за Мареб, пре него што је убијен. Јуче је на улице Сане изашло десетине хиљада грађана како би одржали скуп "против издаје". Он су носили заставе Јемена и показивали солидарност сапокретом Хута.

Лидер Хута, Абу Малек ал Хути, рекао  је да ће се убрзо показати да цео народ стоји уз Хуте, да је стање у престоници стабилно и да грађани са гнушањем одбацују Салехову издају.  Салехов старији син, генерал Ахмед ал Салех сада предводи снаге свог оца али се верује да ће његова моћ брзо опасти јер је део његових трупа већ пребегао на страну просаудијског председника Хадија који управља делом Јемена који је окупирала саудијска коалиција.

Ипак, много су скептични око будућности Хути покрета имајући у виду да су досадашње успехе у борби против Хадијевих снага и саудијске коалиције имали захваљујући савезу са Салехом. Иако им предстоји сигурно слабљење, Салехове снаге неће нестати без борбе. Ово је јучерашње стање на фронту у Јемену. Љубичастом бојом су обележене територије које нису под саудијском окупацијом, зеленом су територије под контролом Хадија и Саудијаца а црном територија коју контролише јеменска Ал Каида. 

Joш увек нема информација који део Јемена контролишу Салехове трупе након сукоба са Хутима. Узнемирујући видео Салеховог убиства погледајте ОВДЕ. Да ли су Хути победили напредни амерички ракетни систем сазнајте ОВДЕ. Сва дешавања у Јемену можете пратитиОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе са Саудијцима у Нарџану на југу Саудијске Арабије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА