Најновије

ВОЈСКА ИМА ЈЕДАН ЦИЉ - ДА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: 2009. стратегију одбране су нам правили странци, а сада је стварамо сами! (ВИДЕО)

Предложени буџет за војску од 70 милијарди динара историјски је највећи буџет од 2000, држава је поносна је на своју војску и наравно да ће је наоружавати по јасним плановима, у складу са политиком и потребама земље и народа, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Војска Србије (Фото: Синхуа)

- Потреба овог народа је да има снажну војску, нису ово времена када се говорило да немамо ниједног непријатеља и да никада нећемо ратовати. Ми то не можемо да кажемо, јер не знамо то, рекао је министар у Народној скупштини током расправе о буџету. Војска, истиче министар, служи само за једну ствар - да се спреми за рат и ни за шта друго, те да, ако рата никада неће бити и ако није требало да га буде, ако не треба војска да се наоружава, онда - "да се распусти". - Онда је превише, не 70 милијарди, колико смо добили, него је и седам милиона превише. Шта ће нам? Војска служи само за једну ствар - да се припрема за рат, а на политици је да рат избегне, колико год може, изричит је Вулин. Посао политичара војске је, сматра Вулин, да војска буде моћна, јака, задовољна, наоружана, а "наравно да се сви радују набавци Мигова и наравно да је та набавка у складу са планом опремања". Обраћајући се народном посланику Зорану Живковићу, Вулин га је питао зашто у његово време нису набављени Мигови, "или Фантоми, Ф16, не прави питање", те зашто тада нити један тенк није уведен у наоружање, а растерани "сви официри који су вредели и прошли ратишта". - Наравно да ћемо се наоружавати по јасним плановима, који су доступни коме треба да буду, у складу са политиком и потребама ове земље и народа. Прича о томе да наводно наша тајна служба нема на свом сајту или у буџету прецизно дефинисане разделе, а да имају неке друге службе, наравно да је ноторна лаж, јер ниједна озбиљна служба не говори о таквим стварима на сајтовима и у јавности, рекао је Вулин. Додаје да зато постоје надлежни скупштински одбори, који врше контролу служби, као и надлежне буџетске инспекције, које врше контролу трошења новца. - Развијаћемо свој систем безбедности, јачаћемо, наоружаваћемо војску, на велико задовољство свих њених припадника, али и сваког грађанина ове земље. Повећане су плате у војсци, дневнице, уведена је солидарна помоћ, припадници војске могу са задовољством да очекују да ће имати као и остали припадници безбедносног сектора масовну стамбену изградњу и да ће у наредне три године почети да добијају прве станове, као и све што до сада нису имали, рекао је Вулин. Каже и да "смо сви били сведоци како је војска мирно стајала и гледала како 17. марта 2004. гори Косово и Метохија и спроводи мартовски погром". - Војска није реаговала, држава није реаговала. Гледали смо како Косово проглашава независност, није војска реаговала. Зато се прави моћна и јака војска. Да се не деси више никада тако нешто никоме. Ако војска није потребна, онда је укините, али док је не укинете, биће и наоружана, имаће веће плате, радиће и напредоваће, јасан је Вулин. Стратегије одбране у овој земљи, додаје, доносили су официри страних армија, нису их доносили српски официри и да сада више тако неће бити. Ова војска више неће уништити ниједан тенк, неће протерати ниједног официра, неће се никада више стидети својих војника, казао је Вулин. Шта је Дачић данас рекао Тилерсону, прочитатје ОВДЕ. Ивор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа списак српског наоружања (без мигова):
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА