Најновије

ШИПТАРСКИ КРИМИНАЛЦИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Путин на Косово шаље специјалце да се обрачунају са нарко-мафијом!

Руски председник Владимир Владимирович Путин шаље специјалну јединицу Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) да се обрачуна са нарко-мафијом на Косову и Метохији, тврде руски медији!

Путин и Космет (Илустрација: Правда)

Москва је, како се наводи, објавила тотални рат трговцима дрогом у Авганистану који наркотике ка Европи транспортују и преко јужне српске покрајине. Руски истражитељи дошли су до сазнања да се значајан део наркотика из Авганистана прерађује управо на Косову, одакле се потом шаље даље ка Европи, али и ка Русији. Зато се ускоро може очекивати долазак специјалаца ОДКБ у српску покрајину.

Угрожена безбедност

Како преноси "Спутњик", процењује се да је производња опијума у Авганистану порасла са 8.000 хектара, колико је било 2001. године, на чак 200.000 хектара плантажа, колико је утврђено прошле године.
Да је Москва заиста одлучна у свом обрачуну са нарко-мафијом у Авганистану и на Косову потврђује и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
"Како би спречио преливање тероризма који се финансира нарко милионима, ОДКБ је 2009. године формирао Специјалне снаге за централни азијски регион, јер је био свестан да главна претња безбедности долази из Авганистана. Утврђено је и да један крак пута дроге из Авганистана води на Косово и Метохију. Претпоставља се да се део наркотика прерађује на тој територији Србије, која није под контролом српске полиције, а затим шаље даље ка Европи", наводи овај портал.
- Не можемо да дозволимо да подлегнемо притиску међународног криминала, развијемо белу заставу и отворимо врата тоталној либерализацији наркотика. Приходи од дроге и преплитање трговине наркотицима са тероризмом поткопавају међународну безбедност и стабилност - упозорава Лавров.
Војно-политички коментатор Мирослав Лазански, коментаришући ове наводе, каже да ово никога не би требало да зачуди.
- Још деведесетих година, кад сам боравио у Авганистану, њихови обавештајци су ми рекли да на свету постоје два подручја која су најбоља за трговину дрогом: Корзика и Косово! Испоставило се да је то и те како тачно. Посебно је питање како је могуће да је производња мака од ког се прави опијум била много мања кад су Авганистаном владали талибани, а сад под вођством западне коалиције нагло расте?! Очигледно је да паре од тога иду у фондове неких западних служби из којих се финансирају 'црне операције'... - подвлачи Лазански.

Прљав кеш за независност

Безбедносни стручњак Милан Петрић, на другој страни, каже да Србија у обрачуну са албанском нарко-мафијом велику помоћ може да очекује од Руса.
- Ако узмемо у обзир то да Косово нема развијену индустрију и да има слабу економију, можемо само да претпоставимо одакле они црпе финансијска средства за сецесију. Сада, са руским снагама, међутим напокон можемо очекивати непристрасан и професионалан приступ решавању проблема трговине наркотицима. Ово уједно може бити и велики ударац за албанске лобисте који пропагирају независност Косова - закључује Петрић.

Цвијановић: НАТО спречава обрачун са нарко-мафијом

Главни уредник "Новог стандарда" Жељко Цвијановић каже да ће НАТО покушати да спречи операцију ОДКБ-а. - Кад дрогу меримо у грамима, тад говоримо о криминалу. Кад се вага у килограмима, реч је о политици, а кад се мери тонама, то је геополитика. У Авганистану, али и на Косову, ради се о тонама. Нарко-трафикинг једина је привредна грана у покрајини после њене окупације. Ако би се Косову измакла та столица, уопште не би постојало нешто што се зове косовска економија, а тада би издржавање тог политичког бастарда пало на терет његових твораца, НАТО и САД. Њима, наравно, не пада на памет да то финансирају из сопствених средстава и дрога ће зато остати најважнији део економија пропалих држава, од Авганистана до Косова - објашњава Цвијановић. Брисел припрема нову страшну уцену са којом ће већ почетком следеће године суочити власт у Београду. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Први интервју Путина као председника Русије (српски титл)
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА