Најновије

И ДАЉЕ МОГУ ДА УЦЕЊУЈУ: САД и даље имају штап и шаргарепу на Блиском истоку

Палестински лидери сматрају да је преговарачки процес са Израелом дефинитивно сахрањен одлуком Доналда Трампа да призна Јерусалим за главни град, али САД остају једина сила која може да покрене нове преговоре, пише Дојче веле.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Прошле недеље је једна дипломатска делегација у име палестинског председника Махмуда Абаса већ упозорила Трамповог зета и саветника Џареда Кушнера да би одлука о признању Јерусалима као главног града Израела могла да "убије" мировни процес на Блиском истоку. Ако би Трамп - што је у међувремену и урадио - одлучио да у Јерусалим пребаци амбасаду, онда Палестинци више америчку администрацију не би могли да схвате као "искреног посредника".
Трамп је одлуку званично саопштио у среду, и тиме је макар привремено, запечаћена судбина мировних преговора, наводи ДW.
Американци су "убили" мировни процес, објавио је и Исмаил Ханија, лидер радикалног Хамаса, у једном говору у Гази. Трампова одлука је, рекао је, "објава рата" Палестинцима. Ханан Ашрави, високи функционер Палестинске ослободилацке организације, рекао је да је "окончана фарса у којој су се САД представљале као непристрасни посредник".
Поставља се питање да ли је тиме мировни процес пропао. "Који мировни процес?", пита се у једном коментару израелски лист "Џерузалем пост". Већ три године преговора нема. Додуше, пише лист, Трампова одлука не помаже никоме и подрива дипломатске и стратешке интересе САД. Али ипак Вашингтон остаје посредник без којег се ништа неће померити са мртве тачке. "Ако икада поново буде озбиљних преговора, Палестинцима ће требати САД јер ниједна друга земља нема неопходни утицај на Израел како би спровео договорено", пише "Џерузалем пост".
Политичка и војна моћ су одувек били најважнији фактор у мировним преговорима. Политиколог Џил Мурсијано, познавалац блискоистоцног питања из берлинске Фондације за науку и политику, указује да је додуше одувек било озбиљних иницијатива које нису долазиле из САД. Рецимо посета египатског председника Анвара ал Садата Јерусалиму 1977. године или Арапска мировна иницијатива коју је 2002. покренула Саудијска Арабија.
Али и Мурсијано верује да су Сједињене Државе убудуће незаобилазне, јер су, како каже, "нажалост Американци једини који имају довољно моћи да играју на политику штапа и шаргарепе. Само су они у стању да дају неопходне безбедносне гаранције."
Још један прилог овој тези је чињеница да других потенцијалних посредника - нема. Русија, значајан играч у сиријском конфликту и тиме у целом региону, не уживе поверење Израела. Главни разлог је што Москва није у сиријском рату покушавала да ограници утицај Ирана, напротив - борци шиитског Хезболаха су на Голанској висоравни на граници са Израелом. "То је жестоко пољуљало поверење Израела", додаје Мурсијано у разговору за ДW.
Он сматра да ни Европска унија не долази у обзир. Она је до сада пружала пасивну подршку мировним иницијативама, али ништа више од тога.
"Зато је ЕУ ирелевантна за мировни процес", каже саговорник немачког радија.
Нема сумње, ако преговори поново почну биће још тежи него раније, оцењује ДW.
Због рата у суседној Сирији је стратешка позиција Израела ослабљена, а страх од иранске претње никада већи. Техеран је сместа искористио Трампов потез у своје сврхе:
"Муслимани се морају заједно одупрети овој великој завери", рекао је ирански председник Хасан Рохани још пре него што је Бела кућа саопштила одлуку. Те речи су наишле на позитиван ођек чак и у сунитском свету.
Упркос свему, играчи на Блиском истоку ће после неког времена вероватно поново доћи на позицију да преговори немају алтернативу, оцењује немачки медиј. Поставиће се тада питање не само ко хоће, него ко хоће и може да модерира преговоре, а упркос садашњем гласном негодовању, на крају би то могле да буду ипак - Сједињене Америчке Државе.
Прочитајте ОВДЕ зашто је и чиме српска дипломатија поражена?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте документарац "Границе истока - Трaмп и Блиски исток".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА