Најновије

"ЕУ ће сатанизовати Трампа као Путина"

БЕОГРАД - Аналитичари у Србији различито оцењују изјаву председника Европског савета Доналда Туска да се председник САД Доналд Трамп придружио Русији, Кини и радикалном исламу као "једна од претњи по Европу".

ЕУ ће сатанизовати Трампа као Путина (Фото: Синхуа)

Једни сматрају да је та изјава знак да ће ЕУ кренути да сатанизује Трампа, док други сматрају да Унија тиме показује да се лоше сналази у светским односима.
Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже да Тускова реакција указује да су односи Брисела и Вашингтона на испиту.
- У тренутку када говоримо о односима нове америчке администрације и Европске уније, још је рано говорити о сукобима Брисела и Вашингтона. Чињеница је да политика нове америчке администрације подстиче популизам, који је растући у ЕУ, а то се може одразити и на изборе који предстоје у Француској и Немачкој. За ЕУ је овакав став америчке администрације негативан исход. Унија има потребу за консолидацијом после брегзита, а видећемо хоће ли успети у томе. У праву је Туск да Трампова реторика не доприноси конструктивном односу Брисела и Вашингтона - оцењује она.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је Тускова изјава - најава да ће ЕУ ускоро почети да сатанизује Трампа онако како сатанизује Путина.
- Евроатлантска елита, која је поражена у Америци, и даље наставља наставља свој идеолошки рат, а ван Америке и даље покушава да оцрни Трампа. Као што су поступали према Путиновој Рисији, сатанизоваће сада и Трампову Америку. Неће га угрозити јер је ЕУ сенка без Америке, а те снаге биће поражене и у Европи - каже Анђелковић.

Владислав Јовановић: ЕУ се не сналази без вође

Бивши амбасадор Владислав Јовановић каже да је Тускова изјава доказ се ЕУ тешко носи с великим променама у светским односима.
- Односи Брисела и Вашингтона у старту нису добри. Уз то, недовољно схватају шта им је чинити у потпуно новом добу. ЕУ је навикла да слуша Вашингтон, остала је без директиве, а што је најгоре, и дијалога с Вашингтоном, па се лоше сналази у свему томе - каже Јовановић. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА