Најновије

Дојче веле: Суморне прогнозе за српску опозицију!

Одустајање Томислава Николића од председничке кандидатуре изазвало је нове калкулације у опозиционим круговима. Ипак, мале су шансе да опозиција има једног председничког кандидата.

Александра Вучић први кандидат за победу (Фото: Синхуа)

Мале су шансе да српска опозиција на председничке изборе изађе са једним кандидатом, а чак и да то успе, он највероватније неће моћи да победи кандидата владајуће странке Александра Вучића.
То је процена која није баш утешна за опозиционе присталице али, како за ДВ каже Ђорђе Вуковић, политички директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦEСИД), ништа се ту битно није променило након одустајања Томислава Николића. - Александар Вучић остаје фаворит на тим изборима. Ту је кључно питање уласка у други круг. Чак и ако се деси ситуација да се уђе у други круг, и уколико буде више кандидата опозиције, у други круг највероватније улази Војислав Шешељ. У тој ситуацији, тај проевропски део опозиције има проблем да неко од њихових кандидата можда и неће ући у други круг - процењује Вуковић.

Партије су небитне - партије су битне

Пребацивање фокуса на договоре политичких странака није баш потпуно јасно, истиче за ДW социолог Весна Пешић. - Ми имамо сада два кандидата, Вука Јеремића и Сашу Јанковића. Они нису кандидати странака и не разумем шта се сада очекује од политичких странака? Ту галаму сада прави Доста је било (ДЈБ). Отишла су им нека три посланика, чекали су и правили неку рачуницу, и сад они позивају на некакву сарадњу. А то су људи који никада ни сам ким нису хтели да сарађују - каже Пешић. Како наводи, можда би имало смисла правити неке заједничке листе да су расписани парламентарни избори, али, како тога за сада нема, и када трче ова два кандидата, не знам зашто сада странке морају да се уједињују. - Ја не мислим да су странке власници бирача и да бирачи гласају по наредби странака - прича она.

Ко ће да натера апстиненте да гласају

Ђорђе Вуковић са друге стране напомиње како истраживања показују да владајућа коалиција има преко 60 одсто подршке у партијској опредељености. - Ако то узмете као неко мерило, ствари су прилично јасне. А чињеница да, рецимо, ни Јеремић ни Јанковић нису кандидати странака, утолико је гора по њих - напомиње Вуковић. Како каже, нема те збирне мотивације која би грађане натерала да из апстиненције пређу у партиципацију. - Та партијска мотивација увек је кључна, јер су то људи који су политички активни и који ће изаћи на изборе. Ми у истраживањима не видимо неку велику заинтересованост оних који нису партијски идентификовани да ће изаћи на изборе - прича он.

Празан ДЈБ-пакет

Додатне компликације унутар опозиционих редова изазвало је и саопштење ДЈБ у коме пише да ће, уколико Јеремић и Јанковић не постигну договор о једном кандидату, ДЈБ у том случају имати свог кандидата. Лидер тог покрета Саша Радуловић сматра да је садашња ситуација таква да Вучић побеђује у првом кругу, јер кандидати нису успели да анимирају бирачко тело. ДЈБ је раније најавио да се залаже за прављење "пакета" за председничке, али и за парламентарне и градске изборе. - Проблем је што тог пакета једноставно нема. Они су тај пакет направили, стално причају о том пакету, а тај пакет с једне стране не зависи од њих, а с друге стране га нема. Мислим да властима сигурно не пада на памет да расписују београдске изборе усред ове афере са градоначелником Синишом Малим. А све више мислим да неће бити ни парламентарних избора - каже Весна Пешић.

Опозиција блокирана споља и изнутра

Опозиција је прилично разнородна и ту би требало тражити разлоге зашто не може да изађе са једним председничким кандидатом, сматра Ђорђе Вуковић. - Унутар опозиције имате странке које пре можете замислити у коалицији са владајућом СНС, него с неком другом опозиционом странком. Ту би такође требало рачунати на сујете које постоје код опозиционих лидера. Мислим чак да лидери опозиције нису животно заинтересовани да се појави неко ко би збирно могао да их представља, јер би то онда угрозило њихове позиције - прича он.

Фингирани сукоб Николића и Вучића

Иако се сумњало у фингирани сукоб Николића и Вучића поводом председничке кандидатуре, неоспорно је да је врх СНС дубоко одахнуо након Николићевог одустајања. Зато су поједини челници СНС једва дочекали да поново прогласе Вучићеву победу у првом кругу. Весна Пешић каже да "Вучићу, као и Путину, није важно само да победи". - Он мора да победи са 80 одсто подршке, и да онда поручи Хану, Ангели Меркел, Мекалистеру и осталима, да у Србији нема никога осим њега. Да се Николић кандидовао, он би онда можда морао у други круг, а још би, као велика кукавица, морао да се појави лично у неком дуелу, а то жели да избегне по сваку цену - каже она.

Милошевић је био песма у односу на ово

На питање да ли је вишедневно натезање око фотеља и функција оставило мучан утисак у јавности, и може ли опозиција то да искористи, Пешић одговара контрапитањем: "А где неко из опозиције може то да каже? Можете ли да одете на РТС и говорите о томе? Постоје црне листе и опозиција је практично одсечена од главних медија. Ја сам се борила против Милошевића и то је била песма у односу на ово. Била сам на свим телевизијама, у свим дуелима, са скоро свим важним политичарима тадашњег СПС-а и ЈУЛ-а". Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА