Најновије

СРПСКА РАКЕТА С 25 КИЛОМЕТАРА ПОГAЂA У ПРОЗОР: Арапски купци не питају за цену! (ВИДЕО)

Српски инжењери развили су навођену ракету, која је толико прецизна да са 25 километара може да уђе кроз прозор. Ради се о постојећем ракетном систему AЛAС, који је у међувремену модификован и унапређен, и који је своје купце нашао у Уједињеним Aрапским Емиратима (УAЕ).

Српска ракета погађа директно у прозор (Фото: Принтскрин)

Ракетни систем AЛAС није непознаница, нити новитет када је у питању наоружање, па је и ове, као и ранијих година нашао своје место на сајму наоружања ИДЕКС 2017 у Aбу Дабију. У питању је ракета земља-земља, која је у међувремену значајно побољшана.
У Aбу Дабију је јуче први пут приказан и видео снимак успешног пробног гађања ракете AЛAС на полигону Министарства одбране у Никинцима. Да ствар буде још занимљивија, она је лансирана са возила оружаних снага Емирата „Нимр“.
– На сајму је показан снимак на коме се види да је ракета доказала свој концепт и да је на правом путу да крене у серијску производњу. Српске фирме раде пројектовање, развој и тестирање ракете, док ће фирма „Еартх“ из УЕA серијски да их производи за своје потребе. Ове ракете могу да се користе на копну (земља-земља) или да се лансирају са патролних чамаца (море-море), каже за „Блиц“ уредник портала „Танго сиx“ Петар Војиновић.
Српске компаније „Југоимпорт“ и „ЕДеПро“ су још 2013. године потписале уговор са УAЕ, односно њиховом компанијом „ЕAРТХ“ о развоју ракете земља-земља AЛAС. Инжењер компаније „ЕДеПро“ Горан Мемон објашњава да је верификација прототипа система AЛAС у завршној фази. Он наводи да је на њему оспособљена платформа да погоди циљ на жељеној даљини, да има ТВ систем за навођење и комуникацију путем оптичког кабла. СРПСКА РАКЕТА С 25 КИЛОМЕТАРА ПОГAЂA У ПРОЗОР, АРАПСКИ КУПЦИ НЕ ПИТАЈУ ЗА ЦЕНУ, САМО КУПУЈУ! от Sasa Jovanovic на Rutube. – AЛAС се мења, тако да је дошло до модификације у смислу веће ефикасности и управљања, а оспособљен је и да стабилизује слику у лету. Повећане су његове маневарске способности, унапређен погон и побољшан мотор, а бољи је и систем за снабдевање горивом – испричао је Мемон за „Танго сиx“. Овим изменама побољшан је капацитет резервоара, чиме је продужен домет, а сама ракета изгледа мало другачије него раније. Иначе, AЛAС је тестиран и на температуре, и то у опсегу од -30 до +70 степени Целзијуса. У „ЕДеПроу“ наводе да сада предстоји тестирање и интеграција бојеве главе, и да се очекују да ће систем ускоро ући у серијску производњу. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА