Најновије

ШАЉУ СВОЈЕ МИГОВЕ УКРАЈИНИ? Небо ове земље чуваће други

На основу данас потписаног споразума НАТО партнери, Чешка и Пољска, патролираће словачким небом док Братислава не повуче све авионе типа "миг-29".

Мигови. (Фото: mod.gov.rs)

Тиме се потенцијално отвара простор да стари борбени авиони буду послати Украјини.

Словачка је поручила да је спремна да пошаље 11 "мигова" Украјини, чија се војска дуго ослањала на опрему из совјетске ере, пренео је Ројтерс.

Министар одбране Словачке Јарослав Нађ рекао је да је Братислава посвећена да пошаље авионе суседној Украјини, али засад није постигнут такав споразум.

"Постоји политичка воља, има смисла помоћи онима којима је то потребно. Та опција је на столу и када се буде постигао договор, обавестићемо вас", казао је Нађ.

Словачка је већ поклонила Украјини противваздушни систем С-300, војне хеликоптере, хаубице "ховицер" и вишецевне раткетне бацаче, а послаће и 30 борбених возила.

Нађ, који је проценио да је вредност "мигова" око 300 милиона евра, каже да ће Словачка тражити неку финансијску или материјалну компензацију за своје донације, како би се подржала модернизација њене војске.

Према данашњем договору, Чешка и Пољска ће чувати Словацко небо од септембра, док Братислава чека испоруку 14 нових авиона типа "Ф-16".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА