Најновије

ЗАКОН КАЖЕ: Вучић може да буде кандидат и без оставке

Закон не обавезује премијера да одступи ако уђе у изборну трку. Кормило Владе би привремено могао да преузме Дачић. И ако скрати мандат није нужно гласање за Скупштину.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Уколико лидер напредњака Александар Вучић одлучи да се кандидује за председника, он не би морао да поднесе оставку на место премијера, али би, док је у кампањи, кормило у Немањиној 11 повремено могао да преузима Ивица Дачић, као први потпредседник Владе. Овакву слику Владиног кабинета, ако Вучић заиста пресече да уђе у трку за Андрићев венац, омогућавају постојећи прописи. Самом кандидатуром за шефа државе, с позиције премијера, Вучић не би прекршио никакво правило, објашњава Немања Ненадић из "Транспарентности Србија", закони не предвиђају ниједан случај у ком би председник Владе морао да поднесе оставку. Она се сматра личним чином, а не обавезом, а такође нема ни прописа који бране председнику Владе да обавља послове премијера док је у кампањи за другу функцију. С друге стране, у Закону о Влади постоји одредба по којој први потпредседник Владе замењује премијера у случају њгове спречености или одсуства. - Може се очекивати да вођење кампање буде један од разлога за спреченост да се обављају редовне обавезе. Јер тада се иде на митинге и сличне активности, па је логично да се нема времена за премијерске послове, као што то би то било и у случају болести. У таквим случајевима "ускаче" први потпредседник - каже Ненадић. Ако би Вучић, због кандидатуре за шефа државе, ипак одлучио да поднесе оставку, то би за собом повукло и пад Владе. Тада би се кабинет нашао у техничком мандату, што значи да не би предлагао законе или доносио кадровска решења већ би се бавио текућим техничким пословима, до избора нове владе. - За њен избор не би морали да се расписују парламентарни избори, већ би, по окончању избора за шефа државе, нови председник предложио Скупштини мандатара који има већину у већ постојећем посланичком саставу - објашњава Ненадић. Ненадић наглашава да кандидати током кампање, без обзира на положај на којем се налазе, не би смели да користе функцију ни државне ресурсе за обраћање бирачима. 

Расписивање избора 2. марта

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић према закону је обавезна да распише председничке изборе 90 дана пре истека мандата актуелног председника, односно 2. марта. Избори морају бити окончани 60 дана од дана расписивања, а кампања не сме трајати мање од 30 дана. Да би се држали тока календара, највероватније је да ће гласање бити заказано за 9. април, а други круг, уколико га буде, биће организован 23. априла. Сваки други сценарио подразумевао би да Николић поднесе оставку. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА