Најновије

СКОТ ПРЕТИ: Косово да не жури са војском!

Формирање војске Косова треба да буде урађено кроз усвајање уставних амандмана. Не видим ни разлог ни потребу да се жури с овом одлуком, изјавио је амерички амбасадор Кајл Скот.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

Упитан да прокоментарише то што је косовски председник Хашим Тачи предао Скупштини предлог закона о формирању војске, Скот је рекао да ако се кренуло у формирање војске, не треба журити и ићи са том одлуком у парламент, нарочито сада када су присутне тензије у овом региону.
Амерички амбасадор каже да не би требало да буде изненађење за било кога да САД признају суверене одлуке Косова, као што је та да Косово жели да има своју војску.
- Али све време говоримо да та одлука треба да буде донета у складу с Уставом Косова и уз пуно политичко учешће свих странака на Косову. Не видим да је ово позитиван корак у овом тренутку и желели бисмо да видимо да се ствари одвијају у уставним оквирима - истакао је Скот. Када је реч о тензијама у региону, Скот је рекао да је решење да се разговара о спорним и свим осталим питањима и да се не предузимају никакве акције које ће даље доводити до стабилизације. - Друга ствар је да сви лидери у региону треба да се фокусирају на оно што је добро за њихове грађане и како да их задрже да желе да остану у овом региону. То значи да би фокус требало да буде на економском напретку и на интегрисању региона западног Балкана, а да политику и историју оставе у прошлости и да се фокусирају на будућност - истакао је Скот. Премијер Александар Вучић изјавио је да се у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем није сагласио о формирању војске Косова и истакао да по том питању очекује помоћ ЕУ, САД и Русије "и свих других" и истакао да су то веома крупне ствари да би се неко с тим играо. - Не разумем да ли планирају да имају интерне изборе у мају, па то раде због тога, али сувише су то крупне ствари да би се неко играо с тим. Данас сам ја могао да испљујем некога у региону и људи би овде били одушевљени, али је мој посао да чувам мир и стабилност - рекао је Вучић. Додао је да се нада да се неко на Косову и Приштини не руководи тим принципима, јер то не би било добро. - Ми ћемо дати све од себе да политички и дипломатски утичемо на ово што се око војске дешава на Косову - казао је Вучић. - Моја порука људима на Косову је да буду мирни и да остану на својим огњиштима - закључио је Вучић. Упркос упозорењима, Хашим Тачи изјавио је јуче да ће Косово, без обзира на реакцију НАТО и САД, наставити да ради на промени мандата Безбедносних снага Косова у оружане снаге. Тачи је казао да Безбедносне снаге Косова не представљају ризик по Балкан, већ да Балкану прети опасност од "руских војних база у Србији, од руских 'мигова' и руских маневара у Србији'". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА